Русији одузето право гласа у Европи

Срна
Русији одузето право гласа у Европи

Стразбур - Парламентарна скупштина Савјета Европе (PACEЕ) усвојила је данас резолуцију којом се руској делегацији одузима право гласа у овом тијелу до краја године због припајања Крима Руској Федерацији.

Руска делегација због тога је напустила сједницу Парламентарне скупштине, саопштио је њен шеф Алексеј Пушков, који обавља и функцију предсједника комисије за спољне послове у Државној Думи.

Он је рекао да ће Русија накнадано "размотрити питање наставка рада" у овом тијелу, пренио је Итар-тас.

Парламентарна скупштина Савјета Европе усвојила је резолуцију са 145 гласова "за", 21 "против" и 22 "уздржана".

Парламентарци су подржали извјештај шефа Посматрачке комисије PACEЕ-а Штефана Шенаха, који је предложио "мекше" санкције и одузимање права гласа руској делегацији до краја године.

Руски представници истовремено су до краја ове године искључени из свих управних тијела и мисија Парламентарне скупштине.

Руска делегација није присуствовала дебати о овој резолуцији.

Посланици Парламентарне скупштине Сајета Европе одбили су да замрзну чланство Русије у овом тијелу, као и приједлог Британца Роберта Волкера да се укину овлаштења руске делегације.

Русији три врсте санкција

Парламентарна скупштина Савјета Европе усвојила је данас резолуцију којом се према Русији успостављају три врсте санкција, од којих је једна одузимање права гласа у Савјету Европе, изјавила је Срни члан Сталне делегације парламента БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Милица Марковић.

Наглашавајући да је за резолуцију гласала већина посланика, њих више од 140, Марковићева је навела да се Русији забрањује рад у Сталном комитету, односно колегијуму Парламентарне скупштине Савјета Европе, и учешће у посматрачким мисијама које Парламентарна скупштина Савјета Европе шаље да прате изборе у земљама.

"Русија остаје члан Савјета Европе, али се практично потпуно паралише рад њихове делегације. Ове санкције трајаће до краја године, а Савјет Европе задржава право да у јануару 2015. године пролонгира те санкције или предузме још ригорозније, а то је искључење Русије", нагласила је Марковићева.

Према њеним ријечима, шеф делегације Русије у Парламентарној скупштини Савјета Европе Алексеј Пушков одржао је након гласања конференцију за новинаре, на којој је рекао да ће руска делегација заједно са руководством Русије размотрити могућност да руски посланици сами напусте Савјет Европе, јер је њихово чланство постало фиктивно и бесмислено.

Марковићева је навела да због обавеза није присуствовала данашњој сједници Парламентарне скупштине Савјета Европе и да није гласала, али је подсјетила да је јуче и претходних дана на сједницама Комитета за правна питања гласала против резолуције.

Она је истакла да јој није познато како су о резолуцији гласали остали чланови Сталне делегације Парламентарне скупштине БиХ Саша Магазиновић, Исмета Дервоз и Сенад Шепић, али да је то лако утврдити на основу листинга.

Према њеним ријечима, Исмета Дервоз је иницирала да унутар Сталне делегације БиХ буде постигнут договор како да се односе према резолуцији о Русији, о чему је разговарано у уторак, 8. априла, прије подне.

"Рекла сам да ћу гласати против и да мислим да би и они у најмању руку требало да буду уздржани, због тога што је Русија имала коректан однос према БиХ у октобру прошле године када је било ријечи о БиХ и због тога што је Русија један од најважнијих инвеститора у БиХ, да не говорим о томе да БиХ има велики дуг за гас", навела је Марковићева.

Према њеним ријечима, они су на то рекли да могу бити уздржани, а да она буде против.

"Сазнала сам између редова да је амбасадор БиХ сугерисао да не идемо на сједницу, да уопште не гласамо", рекла је Марковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана