Netanijahu s Putinom o obaranju aviona: Sirija je kriva

Srna
Netanijahu s Putinom o obaranju aviona: Sirija je kriva
Netanijahu s Putinom o obaranju aviona: Sirija je kriva

Jerusalim - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu razgovarao je danas telefonom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o obaranju ruskog vojnog aviona, navodeći da je krivica na Siriji.

Netanijahu je ponudio "sve neophodne informacije" potrebne za istragu u vezi sa ovim slučajem, saopštila je kancelarija izraelskog premijera, prenio je Rojters.

Putin je prethodno izjavio da je obaranje ruskog vojnog aviona sirijskom raketom posljedica "spleta tragičnih okolnosti".

On je naveo da ruski avion, nadomak Sirije, nisu oborili izraelski avioni, javlja Rojters.

"U poređenju sa dobro poznatim događajima, kada je turski borbeni avion oborio naš avion, situacija je bila drugačija. Ovoga puta, izgleda da je riječ o nizu tragičnih okolnosti", rekao je ruski predsjednik, na konferenciji za novinare poslije razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, prenosi Tass.

Prema Putinovim riječima, turski avion je svojevremeno "namjerno oborio ruski avion", dok u incidentu koji se dogodio sinoć "izraelski avioni nisu oborili ruski".

"Podrazumijeva se da moramo najozbiljnije izanalizirati šta se dogodilo. Naš stav o ovoj tragediji je sadržan u saopštenju Ministarstva odbrane, koje se u potpunosti slaže sa mnom", istakao je ruski predsjednik.

Uz to, on je uputio izraze saučešća porodicama članova posade i najavio da će Rusija pojačati bezbjednost svojih trupa na području Sirije.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je izviđački avion "iljušin Il-20" oboren sirijskom zemlja-vazduh raketom iznad Sredozemnog mora u noći između ponedeljka i utorka, javio je AP.

Agencija je dodala da spasioci traže olupinu, ali da ne očekuju da pronađu preživjele.

Rusko ministarstvo je navelo da je avion slučajno pogodila jedna od raketa, namijenjena izraelskim borbenim avionima "F-16" koji su vršili dejstva nad metama u pokrajini Lakatija u Siriji.

U saopštenju se navodi da su izraelski avioni "gurnuli" ruski avion na putanju rakete i da Rusija optužuje Izrael za "namernu provokaciju".

U međuvremenu je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio da će Rusija odgovoriti na akcije izraelskih vazduhoplovnih snaga koje su, kako je rekao, dovele do fatalnog rušenja ruskog aviona "iljušin Il-20" u ponedeljak uveče na području Sirije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana