Kenija: Ubijeni dok su gledali Mundijal

Agencije
Kenija: Ubijeni dok su gledali Mundijal

Najrobi - Najmanje 48 ljudi je ubijeno u napadu islamističkih ekstremista na više objekata u kenijskom mjestu Mpeketoni na obali Indijskog okeana.

Broj žrtava je porastao sa 34 na najmanje 48 u kenijskom mjestu na 20 kilometara od Lamu ostrva, koje je poznato kenijsko turističko ljetovalište i sjevernije od najveće luke Mombase, potvrdio je kenijski Crveni krst i policija.

Izvještač Bi-Bi-Sija Jusuf Dajo iz Najrobija javio je da je napad počeo dok su mještani gledali fudbalsku utakmicu sa Svjetskog prvenstva na televiziji.

Svjedoci u Mpeketoniju naveli su da je pucnjava trajala nekoliko časova i da ima zgrada u plamenu.

- Bilo je oko 50 teško naoružanih napadača koji su došli automobilima i razvili zastavu "Al-Šebaba" - rekao je ranije lokalni zvaničnik Benson Majsori.

Portparol kenijske vojske rekao je da su napadači upali u grad, napali pripadnike lokalne policije i iz automobila pucali na prolaznike.

Lokalni stanovnici su naveli da su napadači oteli kombi i iskoristili ga za napade na različite lokacije širom mjesta. Svjedoci su potvrdili da su naoružani napadači sa pokrivenim licima bacili eksploziv na lokalnu policijsku stanicu prije upada i krađe oružja.

U ranijim izvještajima je javljeno da su napadači upotrijebili automatsko oružje u napadu na policijsku stanicu u malom primorskom gradu, zapalili dva hotela i ostavili za sobom brojne čaure po ulicama.

Komandant kenijske policije Dejvid Kimaijo rekao je da su naoružani napadači napali i banku.

Bi-Bi-Si navodi da je još nejasno ko su bili napadači, ali je portparol kenijske vojske major Emanuel Čirčir rekao da su napadači vjerovatno pripadnici "Al-Šebaba".

Mpeketoni je malo mjesto gdje boravi samo nekoliko stranaca koji su u posjeti regionu i nalazi se na 100 kilometara od Somalije.

Pripadnici grupe "Al-Šebab" povezane sa "Al-Kaidom" prijetili su da će se osvetiti od kada je Kenija u oktobru 2011. godine u Somaliju poslala vojsku koja se pridružila Afričkoj uniji u borbi protiv islamista.

Najteži napad "Al-Šebaba" dogodio se u tržnom centru u Najrobiju u septembru 2013. godine kada je stradalo 67 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana