Кенија: Убијени док су гледали Мундијал

Агенције
Кенија: Убијени док су гледали Мундијал

Најроби - Најмање 48 људи је убијено у нападу исламистичких екстремиста на више објеката у кенијском мјесту Мпекетони на обали Индијског океана.

Број жртава је порастао са 34 на најмање 48 у кенијском мјесту на 20 километара од Ламу острва, које је познато кенијско туристичко љетовалиште и сјеверније од највеће луке Момбасе, потврдио је кенијски Црвени крст и полиција.

Извјештач Би-Би-Сија Јусуф Дајо из Најробија јавио је да је напад почео док су мјештани гледали фудбалску утакмицу са Свјетског првенства на телевизији.

Свједоци у Мпекетонију навели су да је пуцњава трајала неколико часова и да има зграда у пламену.

- Било је око 50 тешко наоружаних нападача који су дошли аутомобилима и развили заставу "Ал-Шебаба" - рекао је раније локални званичник Бенсон Мајсори.

Портпарол кенијске војске рекао је да су нападачи упали у град, напали припаднике локалне полиције и из аутомобила пуцали на пролазнике.

Локални становници су навели да су нападачи отели комби и искористили га за нападе на различите локације широм мјеста. Свједоци су потврдили да су наоружани нападачи са покривеним лицима бацили експлозив на локалну полицијску станицу прије упада и крађе оружја.

У ранијим извјештајима је јављено да су нападачи употријебили аутоматско оружје у нападу на полицијску станицу у малом приморском граду, запалили два хотела и оставили за собом бројне чауре по улицама.

Командант кенијске полиције Дејвид Кимаијо рекао је да су наоружани нападачи напали и банку.

Би-Би-Си наводи да је још нејасно ко су били нападачи, али је портпарол кенијске војске мајор Емануел Чирчир рекао да су нападачи вјероватно припадници "Ал-Шебаба".

Мпекетони је мало мјесто гдје борави само неколико странаца који су у посјети региону и налази се на 100 километара од Сомалије.

Припадници групе "Ал-Шебаб" повезане са "Ал-Каидом" пријетили су да ће се осветити од када је Кенија у октобру 2011. године у Сомалију послала војску која се придружила Афричкој унији у борби против исламиста.

Најтежи напад "Ал-Шебаба" догодио се у тржном центру у Најробију у септембру 2013. године када је страдало 67 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана