Hodorkovski Pusi rajotu: Ne mrzite

Tanjug
Hodorkovski Pusi rajotu: Ne mrzite

Moskva - Bivši čelnik ruske naftne kompanije "Jukos" Mihail Hodorkovski poručio članicama benda "Pusi rajot", koje su kao i on nedavno oslobođene, da ne mrze Putina.

Hodorkovski je po ukazu o amnestiji pomilovan 20. decembra, pošto je služio dugogodišnju zatvorsku kaznu koju je služio zbog malverzacija i utaje poreza. On je na svojoj internet stranici upozorio članice grupe ''Pusi Rajot'' na opasnost od negativnih osjećanja i čestitao im oslobađanje, prenosi politički magazin ''Špigel''.

''Najvažnije je, bez sumnje, naći snagu kako poslije teške provjere zatvorske kazne, mržnja i ozlojeđenost ne bi mogle da pronađu mjesto u srcima'', napisao je Hodorkovski povodom oslobađanja ovih djevojaka.

Kada je riječ o mržnji i negativnim osećanjima, ovaj ruski tajkun i kritičar Kremljla je na svojoj prvoj konferenciji za štampu po oslobođenju, održanoj u Berlinu, u muzeju na nekadašnjem ''čekpointu'' ''Čarli'' govorio, između ostalog, o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu - ne pominjući, pri tom, zle riječi i mržnju.

Hodorkovski je rekao da Putina nikada nije mrzeo, da ga smatra ''teškim'' čovjekom i vjeruje da će on (Putin) ostati pri svojim izjavama i neće biti doživotni predsjednik Rusije. Istovremeno je Hodorkovski rekao da je za vrijeme njegovog boravka u zatvoru, njegova porodica bila ostavljena na miru, da je i on sam zato pragmatičan i da osvetu ili mržnju nikada nije gajio.

''Ja sam, u okviru svoje karijere postigao sve ono što sam želio.Bio sam šef velike, uspješne firme. Moja finansijska situacija od mene ne zahtjeva da radim, da bih zaradio novac. U vremenu koje mi je ostalo za aktivan poslovni život, želim da vratim dugove i to ljudima, koji od mene to s pravom očekuju - ljudima koji su u zatvoru. Kako bi to konkretno trebalo da izgleda, dajte mi malo vremena, malo više od 36 sati'', rekao je Hodorkovski.

On je, povodom amnestije dve članice grupe ''Pusi Rajot'' napisao da ''oslobođenje političkih zatvorenika čini vladu najmanje bar malo ljudskijom''.

Hodorkovski, u čijem su oslobađanju bivši šef njemačke diplomatije Hans-Ditrih Genšer i njemačka tajna diplomatija igrali veliku ulogu, doputovao je odmah poslije osobođenja u Berlin, gdje ima vizu na godinu dana, ali je u međuvremenu podneo zahtjev za dobijanje tromjesečne švajcarske vize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana