Ходорковски Пуси рајоту: Не мрзите

Танјуг
Ходорковски Пуси рајоту: Не мрзите

Москва - Бивши челник руске нафтне компаније "Јукос" Михаил Ходорковски поручио чланицама бенда "Пуси рајот", које су као и он недавно ослобођене, да не мрзе Путина.

Ходорковски је по указу о амнестији помилован 20. децембра, пошто је служио дугогодишњу затворску казну коју је служио због малверзација и утаје пореза. Он је на својој интернет страници упозорио чланице групе ''Пуси Рајот'' на опасност од негативних осјећања и честитао им ослобађање, преноси политички магазин ''Шпигел''.

''Најважније је, без сумње, наћи снагу како послије тешке провјере затворске казне, мржња и озлојеђеност не би могле да пронађу мјесто у срцима'', написао је Ходорковски поводом ослобађања ових дјевојака.

Када је ријеч о мржњи и негативним осећањима, овај руски тајкун и критичар Кремљла је на својој првој конференцији за штампу по ослобођењу, одржаној у Берлину, у музеју на некадашњем ''чекпоинту'' ''Чарли'' говорио, између осталог, о руском предсједнику Владимиру Путину - не помињући, при том, зле ријечи и мржњу.

Ходорковски је рекао да Путина никада није мрзео, да га сматра ''тешким'' човјеком и вјерује да ће он (Путин) остати при својим изјавама и неће бити доживотни предсједник Русије. Истовремено је Ходорковски рекао да је за вријеме његовог боравка у затвору, његова породица била остављена на миру, да је и он сам зато прагматичан и да освету или мржњу никада није гајио.

''Ја сам, у оквиру своје каријере постигао све оно што сам желио.Био сам шеф велике, успјешне фирме. Моја финансијска ситуација од мене не захтјева да радим, да бих зарадио новац. У времену које ми је остало за активан пословни живот, желим да вратим дугове и то људима, који од мене то с правом очекују - људима који су у затвору. Како би то конкретно требало да изгледа, дајте ми мало времена, мало више од 36 сати'', рекао је Ходорковски.

Он је, поводом амнестије две чланице групе ''Пуси Рајот'' написао да ''ослобођење политичких затвореника чини владу најмање бар мало људскијом''.

Ходорковски, у чијем су ослобађању бивши шеф њемачке дипломатије Ханс-Дитрих Геншер и њемачка тајна дипломатија играли велику улогу, допутовао је одмах послије особођења у Берлин, гдје има визу на годину дана, али је у међувремену поднео захтјев за добијање тромјесечне швајцарске визе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана