Zurof:Poređenje kosovskih Albanaca sa Holokaustom netačno

Tanjug
Foto: gs

KOSOVSKA MITROVICA, - Poređenje sudbine Albanaca sa Kosova sa stradanjem Jevreja je "potpuno netačno i na granici apsurda" izjavio je direktor Centra "Simon Vizental" iz Izraela dr Efraim Zurof.

On je za Kosovo onlajn na isti način okarakterisao sve češće izjave kosovskih političara koji porede Srbiju sa nacističkom Njemačkom.

"Obe izjave su potpuno netačne i na granici apsurda. Holokaust je bio jedinstven slučaj genocida bez presedana. Pokušaj da se Srbi opisuju kao nacisti je takođe potpuno neosnovan", naveo je Zurof.

Zurof kaže da su ovakve tvrdnje jedan od problema sa kojima se suočavamo kada je u pitanju Holokaust.

"Uspeli smo da utvrdimo da je Holokaust najgora tragedija u istoriji, ali svaki narod koji se na bilo koji način oseća ugroženim želi da tvrdi da se njihova patnja može uporediti sa Šoom, čak i ukoliko je to poređenje smešno", izjavio je Zurof.

Inače, na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holkausta kosovski ministar odbrane Armend Mehaj izjavio je da Albanci i Jevreji dijele sličnu sudbinu, a slično je reagovala i nekadašnja kosovska ministarska spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana