Zukorlić želi na čelo Islamske zajednice BiH

Srna
Zukorlić želi na čelo Islamske zajednice BiH

Beograd - Narodni poslanik u Skupštini Srbije i bivši sandžački muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić želi da dođe na čelo Islamske zajednice BiH, pišu današnje “Večernje novosti”.

List navodi da je Zukorlića za mjesto poglavara Islamske zajednice u BiH kandidovao Sabor Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, jedne od dvije islamske zajednice koje postoje u Srbiji.

Zukorlić je medijima u Novom Pazaru potvrdio da će na izborima za poglavara Islamske zajednice u BiH biti protivkandidat sadašnjem reisu Huseinu Kavazoviću, kome ističe četvorogodišnji mandat.

Zukorlić je istakao da u trku ulazi nevezano od šansi za pobjedu i da je njegov motiv isključivo duhovno-moralne prirode.

“Ukoliko neko od legitimnih predlagača želi da se pojavim kao kandidat, smatram da to nemam pravo da odbijem. Stoga se ne želim opterećivati bilo kakvim proračunima”, rekao je Zukorlić.

Zukorlić je naveo da će poslije verifikacije kandidature pristupiti izradi programa s kojim će izaći pred biračko tijelo i javnost.

Sabor Islamske zajednice BiH kandidature za poglavara muslimana u BiH verifikovaće 24. septembra, kada će početi finale izbornog procesa.

Osim državljanstva Srbije, koje je stekao rođenjem u selu Orlje nedaleko od Tutina, Zukorlić ima i državljanstvo BiH.

Zukorlić je u oktobru 2012. godine kao glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji glasao na lokalnim izborima u Srebrenici u Republici Srpskoj.

Zukorlić je bio jedan od mnogobrojnih Bošnjaka koji su tada bili prijavili svoj boravak u Srebrenici da bi mogli glasati na lokalnim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana