Zukorlić: Kriminlaci imaju svoje sudije, tužioce, policajce

Tanjug
Foto: Printscreen YouTube

BEOGRAD- Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić izjavio je danas da se mora presjeći "pupčana vrpca" između kriminalaca i sudija, kriminalaca i tužilaca i kriminalaca i policajaca da bi se "istopila moć" kriminalnih grupa.

Zukorlić je u raspravi o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju rekao da se u Novom Pazaru, kaže, tačno zna "koja kriminalna grupa ima kojeg sudiju, tačno se zna koji su advokati, ne samo branioci klijenata već direktne linije prema korumpiranim sudijama".

"Bodrimo sam vrh države i nadležne organe da do kraja idu u obračun sa organizovanim kriminalom, važno je ići do kraja, ne samo u pogledu samih aktera već i njihovih jataka", rekao je Zukorlić.

On je naveo da je imenovanje sudija u parlamentu proceduralna stvar, ali da nije moguće ignorisati važnost imenovanja sudija, pogovoto kada se država nalazi u ambijentu u kome je jasno da borba sa kriminalom nije završena.

"To nas dodatno obavezuje da se još odgovornije pozabavimo ovim državnim organima koji u ustavnoj i zakonodavnoj nadležnosti predstavljaju prvu liniju odbrane", rekao je Zukorlić i dodao da će njegova stranka podržati izbor predloženih sudija sa poverenjem da je procedura do kraja ispoštovana.

Zukorlić je pozdravio akcije borbe protiv organizovanog kriminala, navodeći da podržava vrh države i bezbjednosni sistem da bude brži od onoga što se desilo 2003. godine i da ne pusti organizovani kriminal da pomisli da je jači od države, pa da oni krenu u napad što je, kaže, bila greška vlasti 2003. godine.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević kaže da se u periodu od 2000. godine do 2012. godine urušavalo pravosuđe u Srbiji.

On je naveo da su se sudije tada birale u "lokalnim odborima za pravosuđe u određenim strankama".

"Sunovrat srpskog pravosuđa kreće najprije proglašavanjem pobjede na predsjedničkim izborima 2000. godine, koja nije ostvarena u prvom krugu, jer politički proces nije završen. Je l neko za to odgovarao? Nastavlja se 5.oktobra i paljenjem skupštine, iz Gradskog sekretarijata unutrašnjih poslova Stari grad, tada nestaje 200 komada oružja. Da li je neko odgovarao? Pa upad sa dugim cijevima u NBS…", naveo je Milićević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana