Zavod: Pri obnovi Generalštaba obavezno očuvanje autentičnog izgleda

Tanjug
Zavod: Pri obnovi Generalštaba obavezno očuvanje autentičnog izgleda

BEOGRAD- Rekonstrukcija zgrada Generalštaba i Ministarstva odbrane, srušenih u NATO bombardovanju, čiju je sudbinu ponovo aktuelizovovao predlog Ričarda Grenela da SAD plate renoviranje zdanja u Ulici Kneza Miloša , po ocjeni nadležnih podrazumijevala bi vraćanje njegovog izvornog izgleda, pošto je riječ o objektu koji ima status zaštićenog kulturnog dobra.

Pri tome i eventualna nova namjena objekta ne smije biti u suprotnosti sa njegovim karakterom , a da li je namjena primjerena ili ne, ocjenu će dati Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Arhitektonski kompleks, podignut od 1956. do 1965. godine po projektu arhitekte Nikole Dobrovića, poznat i kao ''kompleks Sutjeska'', svojom ekspresivnom formom, urbanističkom dispozicijom i snagom cjelokupnog ansambla definiše i markira jednu od najprometnijih raskrsnica u Beogradu, ističu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i ukazuju da je mjerama tehničke zaštite predviđeno očuvanje autentičnog izgleda, volumena i gabarita objekta.

Kako objašnjavaju, renoviranje objekta trebalo bi da se realizuje prema mjerama tehničke zaštite, definisanim Odlukom o utvrđivanju kulturnog dobra, i uslovima koje propisuje Zavod, a u skladu sa realnim mogućnostima u odnosu na postojeće stanje objekta, čija je statička stabilnost u velikoj meri narušena tokom bombardovanja 1999. godine.

''To podrazumijeva da predviđena rekonstrukcija ili obnova objekta obuhvati vraćanje izvornog izgleda u meri u kojoj je to moguće, s obzirom na stepen oštećenja, uz poštovanje osnovnih volumetrijskih i oblikovnih odrednica, kao i primjenu odgovarajućih materijala'', navodi se u odgovoru Tanjugu o tome šta bi podrazumijevala eventualna obnova urušenih zgrada Generalštaba.

Godinama se licitiralo o sudbini zdanja na ekskluzivnoj lokaciji u centru prestonice, a u medijma su se pojavljivale različite ideje o rekonstrukciji tog objekta za koji su, navodno, bili zainteresovani šeik Abu Dabija Muhamed bin Zajed i američki predsednik Donald Tramp, koji su na mestu urušenih objekata vidjeli luksuzni hotel.

Takođe, spominjala se i ideja da se objekat pretvori u Muzej srpskog srednjeg veka, a ispred podigne spomenik Stefanu Nemanji koji će, ipak, biti postavljen na Savskom trgu.

U javnosti se govorilo da bi zgrade A i B bivšeg Generalštaba mogle biti pretvorene i u objekat javne namene u koji bi bile smještene pojedine administracije.

U Zavodu objašnjavaju da nova namjena objekta nije definisana Odlukom o utvrđivanju kulturnog dobra, ali da ne smije biti u suprotnosti sa karakterom objekta.

''Novom namjenom ne bi trebalo da se devastira i degradira objekat. Kada se pojavi prijedlog za novu namjenu, Zavod će dati ocjenu da li je namjena primjerena ili ne'', kažu u Zavodu.

Zgrada Generalštaba i Ministarstva odbrane pripadaju cjelini ''Područje uz Ulicu kneza Miloša", opštine Savski venac, Stari grad i Vračar, a koja je od 2017.godine, takođe, pod zaštitom.

''Zaštićene parcele spomenika kulture, na kojima se nalazi zgrada Generalštaba, takođe, podliježu mjerama tehničke zaštite, tako da sve intervencije u okviru navedenih parcela predstavljaju sastavni dio uslova stručne službe zaštite'''', napominju u Zavodu.

Objekti, površine oko 50.000 kvadrata, teško su oštećeni u dva naleta bombardovanja u noći između 29. i 30. aprila 1999.godine, a Generalštab je treći put raketiran nekoliko dana kasnije, u noći izmedu 7. u 8. maja.

Kompleks je 2005.godine proglašen spomenikom kulture odlukom Vlade Srbije.

Srednji dio objekta, koji se nalazi preko puta zgrade Vlade Srbije (zgrada A) je dopola porušen tokom 2016. i 2017. godine iz bezbjednosnih razloga.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su korisnici kompleksa zgrada starog Generalštaba, a za izvođenje radova i odluke u vezi sa budućim planovima zadužena je Direkcija za imovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana