Petković: Priština rješena da ide do kraja u eskalaciji (FOTO, VIDEO)

GS/Agencije
Foto: Tanjug

ZVEČAN - I dalje traju protesti na sjeveru Kosova i Meohije gdje je veliki broj građana na ulicama koji traže da se KFOR i policija samoproglašenog Kosova povuku sa ovih prostora kao i da odvedu gradonačelnike koje Srbi ne prihvataju. Situacija u Zvečanu je mirna, a današnjem protestu prisustvuje veliki broj ljudi među kojima su i medicinski radnici u bijelim mantilima.

21 23 - Policija tzv. Kosova objavila da su napadnuta njena vozila na sjeveru KiM

Jedan policajac je povrijeđen, a na dva vozila policije razbijena su stakla u popodnevnim časovima, u različitim vremenskim intervalima, kada su na sjeveru KiM osumnjičene osobe gađale tri policijska vozila.

Direkcija policije u Prištini saopštila je da je protest građana u blizini opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan u početku protekao mirno, ali su kasnije uslijedili napadi na službena policijska vozila.

„Takođe, tokom današnjeg protesta, pojedini mediji/novinari su opstruirani i napadnuti, a njihova vozila su oštetili pojedinci, kriminalne grupe. Ometanje novinara na dužnosti krši pravo na izražavanje, informisanje i slobodu štampe“, dodaje se u saopštenju.

21.00 - Srpska lista: Odluka o pritvoru Srbima dodatni motiv za nastavak mirnih protesta

Srpska lista osudila je odluku prištinskog suda da se dvojici Srba odredi pritvor bez ikakvih dokaza o krivici, samo zato što se, kako se navodi u saopštenju, ne slažu sa planom Aljbina Kurtija da okupacijom i progonom etnički očisti sever Kosova i Metohije od srpskog naroda.

Iz Srpske liste su poručili da je to dodatni motiv da se nastavi sa mirnim protestima i zahtevom da se oni puste na slobodu.

„Najoštrije osuđujemo nelegalnu i neosnovanu odluku Kurtijevog suda kojom se našim nevinim sugrađanima određuje pritvor bez ikakvih dokaza o krivici, samo zato što se ne slažu sa planom Aljbina Kurtija da okupacijom i progonom etnički očisti sever Kosova i Metohije od našeg naroda. Radoš Petrović i Dušan Obrenović su mirno izražavali svoj protest protiv okupacije opštinske zgrade u Zvečanu, i nastojali da smire situaciju na terenu, ali očigledno da su njihova srpska imena sasvim dovoljna da budu u kosovskim kazamatima“, ističe se u saopštenju.

Srpska lista ukazuje da su albanski specijalci koji su pucali Srbima u leđa i pokušali da ubiju Stefana i Miloša Stojanovića, Milana Jovanovića i Miljana Delevića, pušteni u kućni pritvor i pored svih dokaza o krivici.

20.40 - Pič: Odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština nije bila mudra

Specijalni izaslanik Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je, nakon sastanaka sa predstavnicima Prištine, da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na sjeveru Kosova i Metohije nije bila mudra i da je izazvala teške posledice.

Pič je u Prištini razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, zamenicom premijera Donikom Gervalom, ministrom odbrane Armendom Mehajem i ambasadorom SAD Džefrijem Hovenijerom.

„Sada je trenutak da sve strane deeskaliraju situaciju“, naveo je Pič, objavila je na Tviteru ambasada Velike Britanije u Prištini.

20.05 - Sutra nastavak protesta, manja grupa Srba i noćas ostaje ispred zgrada opština

Protesti Srba ispred zgrada opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok za danas su završeni, ali će se, kako su najavili, sutra ujutru ponovo okupiti u velikom broju kako bi istrajali u zahtjevu da se sa sjevera Kosova i Metohije povuku specijalne jedinice ROSU i da četiri nelegalno izabrana gradonačelnika odustanu od ulaska u opštinske zgrade, javio je dopisnik Srne.

Tokom naredne noći manja grupa Srba ostaće ispred opštinskih objekata, od kojih su odvojeni bodljikavom žicom koju je razvukao Kfor, pošto je donijeta odluka da protesti neprekidno traju sve do ispunjenja zahtjeva.

Na ulici na udaljenosti od nekih tridesetak metara od opštinske zgrade postavljeni su suncobrani kako bi učesnici protesta mogli da se sklone od kiše koja je cijeli dan padala.

Nastavak protesta najavljen je za sutra ujutru od 8.00 časova.

Iz Srpske liste je rečeno da će sutrašnji protesti biti masovniji u svim opštinama i da Srbi neće prihvatiti da u zgradama opština borave pripadnici ROSU jedinice, koju vani "obezbjeđuju" pripadnici Kfora.

Iz Kfora je danas upućen apel svim stranama da se uzdrže od bilo kakvih incidenata i sukoba i da se rješenje situacije mora tražiti i diplomatskim pregovorima i dijalogu.

19.45 - U Leposaviću mirno, građani u blizini zgrade opštine

Ispred zgrade opštine Leposavić je mirno, javlja reporter RTS-a. Kfor i pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije i dalje čuvaju zgradu opštine. Građani su i dalje okupljeni u blizini zgrade opštine

19:30 - Petković: Priština rješena da u eskalaciji ide do kraja

Izricanje jednomesečnog pritvora Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, koje je Kfor nasumično i neosnovano zadržao a potom i predao zločinačkoj policiji Aljbina Kurtija, nastavak je ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima na Kosovu i Metohiji, saopštio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković.  

Reagujući na izricanje pritvora dvojici Srba uhapšenih tokom protesta u Zvečanu, Petković je istakao da "ponašanje Kurtijeve policije i njegovog inkvizitorskog pravosuđa nastavlja da nas udaljava od svakog pokušaja normalizacije odnosa i potvrđuje rešenost Prištine da u eskalaciji ide do kraja, ne mareći za zdravlje i živote ljudi".

 Petković je u saopštenju naveo da su Petrović i Obrenović utamničeni bez ikakvih dokaza da su učestvovali u bilo kakvom krivičnom delu, a jedina krivica je što nose srpsko ime i prezime, i to je jasan pokušaj zastrašivanja i pretnja svakom Srbinu na KiM. 

"Obrenović je povrh svega, kako je potvrdio njegov branilac, i divljački prebijen od strane Kurtijeve policije, a deo odgovornosti za to snose i oni koji su ga predali na milost i nemilost zlikovcima", naveo je Petković u saopštenju.

Ovom suludom odlukom politički instruisanog pravosuđa Kurti nastavlja da, kako kaže direktor Kancelarije za KiM, "prkosi i tera inat međunarodnoj zajednici, koja od njega jasno zahteva da deeskalira situaciju i da prestane da sprovodi nasilje na severu KiM".  

"Sa druge strane, zlikovac u policijskoj uniformi koji je hladnokrvno iz automatske puške ustrelio u leđa golorukog Srbina Dragišu Galjka šeta slobodno, valjda da bi imao još neku priliku da puca u Srbe, jer Kurtijevi sudovi, čak i kad reaguju u sličnim situacijama, tradicionalno tretiraju pokušaje ubistva Srba blaže nego komunalne prekršaje", saopštio je Petković.

 

19:12 - Advokat uhapšenog Obrenovića: Navodi tužilaštva nelogični i neosnovani

Advokat Predrag Miljković, branilac pritvorenog Dušana Obrenovića, rekao je da je određivanje pritvora nepravedno, a navodi tužilaštva nelogični i neosnovani.

"To su bili uopšteni navodi, koji pre liče na novinarski izveštaj, nego na zahtev za određivanje pritvora", naveo je Miljković.

18.30 - Zapovjednik komande združenih snaga NATO u Napulju posjetio KiM

Zapovjednik komande združenih snaga NATO u Napulju admiral Stjuart B. Munš posjetio je danas Kosovo i Metohiju i uputio poziv svim stranama da se "uzdrže od daljih neodgovornih odluka i postupaka i umesto toga pregovoraju", prenijeli su mediji.

Admiral Munš se sastao sa komandantom snaga NATO na Kosovu (Kfor) kako bi razgovarao o budućim planovima i operacijama u skladu sa mandatom Kfora i Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN iz 1999. godine.

U saopštenju Kfora objavljenom na Tviteru, navodi se da su vođeni razgovori o slanju dodatnih 700 vojnika iz rezervnog bataljona radi normalizacije situacije i unapređenja bezbjednosti na KiM, kao i o mogućem raspoređivanju još jednog rezervnog bataljona koji bi bio u stanju visoke pripravnosti u slučaju potrebe za dodatnim trupama.

Američki admiral se susreo sa vojnicima Kfora iz Mađarske i Italije koji su povređeni na dužnosti tokom protesta održanog u ponedjeljak u Zvečanu i pohvalio njihovo angažovanje.

Munš se takođe sastao sa ambasadorima Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država kako bi se sa njima konsultovao o povratku dijaloga i prekidu nasilja.

17.40 - Većina okupljenih razišla se u Zvečanu, manja grupa ostaje da dežura tokom noći

Većina građana okupljenih na današnjem protestu u Zvečanu razišla se, ali je manja grupa ostala i donijela suncobran i klupe kako bi "dežurala" tokom noći, javlja izvještač Tanjuga sa lica mjesta.

Građani koji su ostali planiraju da sve vrijeme tokom noći neko bude ispred zgrade opštine.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić razgovarao je ranije danas sa visokim oficirom Kfora, kojem je prenio da Srpska lista traži da Kfor obezbjedi sve prilaze Zvečanu jer se, kako je naveo, na nekoliko prilaza nalazi tzv. kosovska policija i specijalci, što "iritira građane" i prijeti da ponovo dovede do eskalacije.

I dalje se čeka odluka Kfora na zahteve Srpske liste da njihovi vojnici obezbede i patroliraju ulicama Zvečana.

17.25 - Vučević: Motivisanost i odlučnost vojnika na visokom nivou

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević obišao je dio jedinica Vojske Srbije u rejonu Kopaonika koje su u najvišem stepenu borbene gotovosti.

"Obišao sam danas zaposednute položaje u opštinama Raška, Novi Pazar i ovde na Kopaoniku. Uverio sam se da je raspoloženje, motivisanost i odlučnost pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova na visokom nivou, puni su pozitivnog patriotskog naboja, sa očekivanjima da čuvamo mir i stabilnost, ali ne smanjujući našu sposobnost i odlučnost da zaštitimo suverenitet Republike Srbije i sve njene građane", rekao je ministar Vučević.

Vučević je rekao da su pripadnici Vojske Srbije spremni da odgovore na sve dodjeljene zadatke.

"Vojska Srbije i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uspešno realizuju sve zadatke koje država postavlja pred njih, a mi iz sveta politike moramo da učinimo sve da se nađe mirno političko rešenje. Ako do toga ne dođe, država Srbija će zaštititi na svaki potreban način sve svoje građane", zaključio je ministar odbrane.

Tokom obilaska, komandanti jedinica izvjestili su ministra odbrane da su pripadnici Vojske Srbije spremni da izvrše sve zadatke koje pred njih postavi državno rukovodstvo.

 

17.20 - Lajčak: Hitno potrebno političko rešenje za tenzije na sjeveru KiM

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, izjavio je da je hitno potrebno političko rešenje za tenzije na sjeveru Kosova i Metohije, kao i da nasilje nije prihvatljivo.

Lajčak je napisao na Tviteru da je tokom poslednja dva dana tokom brojnih sastanaka i razgovora u okviru foruma "Globosec 2023" u Bratislavi razgovarao o situaciji na zapadnom Balkanu, a posebno o tenzijama i eskalaciji na sjeveru Kosova i Metohije.

Lajčak je objavio i fotografije sa sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, i evropskim šefom diplomatije Žozepom Boreljom, kao i sa susreta sa albanskim premijerom Edijem Ramom, i predsjednikom vlade Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

17.15 - Dvojici uhapšenih Srba na sjeveru KiM određen pritvor od 30 dana

Dvojici uhapšenih Srba Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću osnovni sud u Prištini odredio je pritvor od 30 dana, potvrdio je RTS-u advokat Dejan Vasić, branilac Petrovića.

Tužilac ih tereti da su navodno počinili više krivičnih djela, a između ostalih i za napad na ustavni poredak.

16.11 - Rakić: Tri zahtjeva upućena zvaničniku EU

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da su zamjeniku generalnog sekretara EU za mir, bezbjednost i odbranu Šarlu Frisu upućena tri zahtjeva tokom sastanka - da se oslobode dvojica uhapšenih Srba, da se povuku specijalne policijske snage iz opštinskih zgrada sa sjevera i da nelegitimno izabrani gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na sjeveru KiM.

On je dodao da je tokom sastanka zatraženo da se, nakon ispunjenja ovih zahtjeva, povuku sve specijalne jedinice kosovske policije sa cijele teritorije sjevera i započne formiranje Zajednice srpskih opština.

Sastanku su prisustvovali i šefovi misija EULEKS i EU, dodao je Rakić na Instagramu.

15.38 - Vučić zamolio Erdogana da iskoristi uticaj kako bi opstao mir u regionu

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, kojeg je upoznao sa hronologijom događaja na sjeveru KiM. koji su vodili u eskalaciju nasilja nad tamošnjom srpskom zajednicom.

Takođe je zamolio šefa turske države da upotrebi ugled i uticaj svoje zemlje kako bi u regionu opstao mir i zavladala stabilnost.

15.00 - Borel:Potrebna hitna deeskalacija i dijalog

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Jozep Borel saopštio je danas, poslije sastanka u Bratislavi s premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, da je potrebna hitna deeskalacija na sjeveru KiM, rešenje kroz dijalog i povratak radu na sprovođenju postignutog sporazuma s Beogradom.

Borel je napisao na Tviteru da se sa Kurtijem sastao u Bratislavi, gdle se održava globalni bezblednosni forum, da bi razgovarali o tenzijama na sjeveru KiM.

-Trenutna situacija je opasna i neodrživa - istakao je Borel. On je naveo da je potrebna hitna deeskalacija situacije, postizanje rješenja kroz dijalog i povratak radu na sprovođenju postignutog sporazuma.

13:41 - Hil: Priština će snositi posljedice jer nije poslušala savjete SAD

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da će Priština snositi posljedice, jer nije poslušala savjete Sjedinjenih Američkih Država, da će se to odraziti na odnose sa Vašingtonom, ali da ni on nije upoznat sa svim detaljima.

13:32 - Petković Kurtiju: Umjesto što mu se pričinjava rulja, bolje da opozove specijalce

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je premijeru privremenih prištinskih insitucija Aljbinu Kurtiju da je „umesto što mu se od srpskih lekara, radnika opština, studenata ispred srpskih objekata pričinjava 'besna rulja' bolje da opozove svoje "lažne gradonačelnike i besne specijalce koji pucaju Srbima u leđa".

13:15 - Kurti: Za rješenje tenzija na severu KiM prvo treba da se povuku ljudi sa ulica

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da za rješenje za tenzije na severu Kosova i Metohije postoje dva puta – prvi da se ljudi povuku sa ulica i onda smanji broj policajaca i drugi da se brzo, u potpunosti primijene dogovoreni sporazumi.

12:41 Makron: Priština snosi odgovornost za nemire na sjeveru KiM

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je u Bratislavi da Priština snosi odgovornost za nemire na sjeveru KiM i rekao da se nada da će se ove nedelje sastati sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i liderima Beograda i Prištine, prenosi Rojters.

12.09 - Vučević stigao u Rašku

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević stigao je u garnizon Raška gdje je razmješten dio snaga Vojske Srbije.

Vučević će održati sastanak sa visokim starješinama Vojske Srbije na kome će biti razmatrana aktuelna bezbjednosna situacija, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

 Vojska Srbije u najvišem je stepenu borbene gotovosti, u skladu sa odlukom predsjednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i sa drugim snagama bezbjednosti Republike Srbije prati razvoj situacije na terenu, podsjeća se u saopštenju.

11.40 -  Stanovnici opštine Zvečan pjevali pjesmu “Izađi mala”

 

pic.twitter.com/AXHKrc4ljz

— Arsil (@arsagarson) May 31, 2023

https://scontent.fbeg5-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/347566958_720670696501633_5885166234561220938_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=ldmsm_kjTTYAX8kjOlw&_nc_ht=scontent.fbeg5-1.fna&oh=00_AfAHvPA2o91OUq0SHMXB2dzxkQpulqElhUX2cty5tjKm8Q&oe=647BAD20

Mještani opštine Zvečan izašli su na ulice i pjevali pjesmu “Izađi mala” aludirajući na “privremenog” gradonačelnika da napusti prostorije njihove lokalne uprave.

Grupa građana okačila je zastave Srbije na metalnu ogradu iza koje su pripadnici KFOR-a razvukli bodljikavu žicu.

10.07- Milović:Dvojica uhapšenih Srba prebačeni u sudski pritvor u Prištini

Dvojica uhapšenih Srba Radoš Petrović i Dušan Obrenović, koje je KFOR prije dva dana predao kosovskoj policiji, prebačeni su jutros iz policijskog pritvora u Kosovskoj Mitrovici u sudski pritvor u Prištini, saopštio je bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović.

Milović je u Zvečanu rekao da se očekuje da Petrović i Obrenović kasnije danas izađu pred sudiju.

-Kosovska policija brutalno je pretukla Obrenovića prilikom hapšenja 29. maja i uvođenja u stanicu u južnom dijelu Kosovske Mitrovice - rekao je ranije njegova advokat Predrag Miljković. On je rekao da je Obrenović zadobio povrede glave, posekotine, poderotine, hematome po glavi.

10:50- Elek: Stabilnije stanje Dragiše Galjka, noćas primio još dve jedinice krvi

Govoreći o zdravstvenom stanju Dragiše Galjk najteže povrijeđenog u nemirima u Zvečenu, direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatko Elek kaže da posle jutrošnje vizite i hirurškog kolegijuma njegovo zdravstveno stanje je nešto stabilnije, ali ne toliko dobro da bi bio prebačen na odeljenje hirurgije.

-Noćas je primio još dve jedinice krvi. Nadamo se da će se to krvarenje postepeno zaustaviti i da ćemo u narednim danima imati blagi oporavak. Sigurno će lečenje potrajati mnogo, mnogo duže nego što smo očekivali - navodi Elek.

10.45 - Na više srpskih kuća i automobilu osvanuli grafiti „UČK“

Novi grafiti su jutros osvanuli na nekoliko mesta u Orahovcu na KiM, a na automobilu Dobrivoja Đorića je crnom masnom farbom ispisan grafit “UČK”, prenosi sajt radija Goraždevac.

10.30 - Stalna misija Rusije pri EU: EU potpuno ignoriše interese Srba

Stalna misija Rusije pri EU ocijenila je danas da EU potpuno ignoriše interse Srba na KiM i istakla da je glavni zadatak u rešavanju situacije u Pokrajini formiranje ZSO.

-Evropska unija, koja je preuzela ulogu glavnog posrednika u rešavanju situcije na KiM, nije ni pokušala da pronađe dugoročna rješenja - rečeno je za agenciju RIA Novosti u stalnoj misiji Rusije pri EU, povodom najnovijih dešavanja na severu KiM. Misija Rusije navodi da je u EU, kao i obično, potpuno prećutana geneza sadašnje krize, koja nije izbila niotkuda, već, kako se ističe, “kao rezultat višegodišnjeg 'rada Zapada'”, čiji su glavni elementi potpuno ignorisanje interesa srpskog stanovništva koje živi na sjeveru Pokrajine, bezuslovna popustljivost prema tzv. „vlastima” u Pokrajini i zanemarivanje Briselskih sporazuma iz 2013. godine koji predviđaju stvaranje Zajednice srpskih opština.

 -Ovo čega smo sada svjedoci je direktna posljedica toga što posrednici iz EU nesavjesno ispunjavaju svoje obaveze, odnosno nisu spremni da doprinesu stvarnom traženju dugoročnih rješenja - navode u misiji Rusije.

Prema njihovoj ocjeni, posredovanje EU u dijalogu Beograda i Prištine u suštini je svedeno samo na grozničava “bacakanja” u pokušajima da se „gasi vatra”, bez borbe protiv njenjih pravih uzroka.

Osvrćući se na izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Jozepa Borela, koji je najavio još jedan pokušaj sazivanja hitne runde dijaloga o KiM, ruske diplomate pri EU su ocijenile da je „Brisel, stvarajući iluziju posredovanja, čekao sljedeću eskalaciju kako bi napravio neku vrstu herojskog pokušaja da pauzira krizu“.

Ukazuju na to da su „te pauze sve kracće, a faze krize sve eksplozivnije“.

Ruska misija pri EU podjsetila je EU da glavni zadatak u rješavanju situacije na KiM ostaje stvaranje Zajednice srpskih opština u formi koja je predviđena u pisanim sporazumima Beograda i Prištine, uz garancije Brisela.

9.27 - U Zvečanu se okupio najveći broj Srba do sada, razvijena srpska zastava duga 250 metara

Nekoliko hiljada građana okupilo se jutros ispred zgrade Skupštine opštine Zvečan, a razvili su zastavu Srbije dugu 250 metara, javlja Tanjug.

08:55 - Milosavljević: Čekamo informacije o uhapšenima

Srđan Milosavljević, bivši predsednik Skupštine Opštine Zvečan ponovio je da je zahtjev Srba povlačenje specijalnih jedinica policije iz opština sa severa KiM.

-Da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu KiM, da se naši neosnovano uhapšeni građani Radoš Petrović i Dušan Obrenović puste na slobodu, jer nisu krivi što su živi. Imamo informacije da su advokati na terenu i čekamo povratne informacije o tome da li će biti pušteni na slobodu - rekao je Milosavljević.

8.42 - Lajčak:Apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija,rješenje moguće samo politički

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ocijenio je da su događaji na severu KiM apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija, ističući da je moguće samo političko rješenje, kroz postojeći dijalog.

Lajčak je za „Dojče vele“, na pitanje koliki je ovo što se događa udarac naporima da se uspostavi mir između dvije strane, rekao da su posleij mnogo, mnogo mjeseci pregovora postignuta dva važna sporazuma - u februaru dogovor o putu normalizacije odnosa, a zatim u martu u Ohridu i implementacioni aneks.

-.To znači da imamo put ka normalizaciji, imamo program koji se jasno bavi svim otvorenim pitanjima. Počeli smo da implementiramo taj dokument i onda je došlo ovo, što je sasvim nepotrebno, ali nažalost pravi veoma ozbiljne smetnje - naveo je Lajčak.

Ukazao je da ne možemo imati normalizaciju i eskalaciju u isto vrijeme i istakao da je potrebno deeskalirati, vratiti se radu na normalizaciji, na implementaciji dokumenta.

-Da nemamo dokument, razumio bih da ljudi vjeruju da će ovakvim akcijama nešto uspjeti. Ali, mi imamo sporazum, što nikada ranije nije bio slučaj, tako da bi zaista trebalo da se vratimo primjeni tog sporazuma i normalizaciji - rekao je Lajčak. Na pitanje da li će raspoređivanje dodatnih NATO snaga u regionu pomoći u deeskalaciji sukoba, Lajčak je rekao da to može se riješi samo politički, a to znači kroz postojeći dijalog.

Prema njegovim riječima, NATO je odigrao veoma važnu ulogu, prije svega u održavanju mira na terenu i u trenutnoj uzavreloj situaciji, jedinice Kfora razdvajale su tzv. kosovsku policiju od Srba.

-Dakle, jačanjem NATO jačaju i garancije da će biti spriječena dalja eskalacija, ali očigledno je da NATO ovo ne može da riješi - uz svo moje poštovanje prema NATO. Nije na NATO da ovo rješava, nama treba političko rješenje. I očigledno je da obe strane moraju da odrade svoj dio - naglasio je Lajčak.

Njegovo mišljenje je da je razloga za eskalaciju na sjeveru KiM duboko nepovjerenje između Srba i Albanaca. Ukazao je da je na izborima u četiri opštine na sjeveru KiM izlaznost bila 3,4 odsto i da novoizabrani gradonačelnici jesu ispunili zakonske kriterijume, ali da, kada govorimo o legitimnosti ili reprezentativnosti, postoji veliki znak pitanja.

Na pitanje šta to što su Rusija i Kina podržale stav Srbije znači za odnose Srbije sa Evropskom unijom, Lajčak kaže da te izjave nemaju stvarni značaj za situaciju na terenu.

-Situacija na terenu je da imamo dijalog koji vodi Evropska unija, koji je snažno podržan od svih 27 država-članica EU, a veoma snažno podržan i od Sjedinjenih Država. Obe strane su deo ovog dijaloga - rekao je Lajčak i ponovio da ono što je zaista potrebno jeste povratak za pregovarački sto.

08:32- Vučević: Beograd veruje u političko rešenje

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je gostujući u Dnevniku RTS-a da je “bezbednosna situacija visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, neligitimnih odluka administracije u Prištini“.

-Pre svega da to nazovemo pravim imenom i da to probamo da sublimiramo kao okupaciju severa Kosova i Metohije od strane albanske administracije iz Prištine - dodao je Vučević.

Istakao je da Beograd vjeruje u politički razgovor, dijalog i političko rešenje, kao i da su zbog toga imali juče sastanke sa ambasadorima zemalja Kvinte, kao i ambasadorima Kine i Rusije.

8.00 – KFOR ojačava blokadu u Zvečanu

KFOR ojačava blokadu u Zvečanu, razvlači bodljikavu žicu oko zgrade opštine

Okupljaju se i zaposleni u lokalnoj samoupravi.

Vojnicci KFOR-a su u opremi za razbijanje demonstracija.

Tu su i specijalci policije sa blindiranim vozilima.

7.50 - Zećiri: Poslušao sam preporuke SAD

Predsjednik opštine Zubin Potok Izmir Zećiri, izjavio je da je u utorak obavljao dužnost u opštinskoj kancelariji u selu Čabra.

Zećiri je za RTV Dukađini rekao da je poslušao preporuke ambasadora SAD u Prištini Džefrija Hovenijera, dodajući da želi da bude u skladu sa vladom u Prištini.

Zećiri tvrdi da građani, koji protestuju u opštinama na sjeveru zbog ulaska novih albanskih gradonačelnika u opštinske zgrade, nisu u pravu i da svi objekti pripadaju građanima i takozvanoj državi Kosovo.

Srbi u tri opštine na sjeveru KiM protestuju, zahtjevajući da se povuku tzv. specijalne jedinice kosovske policije sa sjevera KiM i da albanski gradonačelnici izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali ne ulaze u zgrade opština.

Srbi su lokalne izbore održane 23. marta u četiri opštine na sjeveru KiM bojkotovali, nakon što su u septembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog nepoštovanja Briselskih sporazuma od strane Prištine, stalnih upada tzv. specijalne policije na sjever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

7.48. - Počelo okupljanje građana

Na sjeveru Kosova i Metohije noć je protekla mirno. Kfor je i dalje oko zgrade opštine u Zvečanu, a okupili su se zaposleni u lokalnoj samoupravi.

Ispred zgrade Opštine Leposavić tokom cijele noći bila je prisutna manja grupa građana, a u jutarnjim časovima počelo je okupljanje građana u Zvečanu.

Pripadnici KFOR-a su jutros, na ranije postavljene ograde kod zgrade Opštine Zvečan, postavili žilet-žice, a tu su i dalje prisutne specijalne jedinice takozvanog Kosova.

Juče je bivši predsjednik Skupštine Opštine Zvečan pozvao građane da se okupe u najmasovnijem protestu do sada i izjavio da će se građani okupljati sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

6.57- Blinken:Odluka Prištine da silom obezbijedi pristup opštinama eskalirala tenzije

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je da je odluka vlade u Prištini, da prisilno pristupi opštinskim zgradama na sjeveru Kosova i Metohije, snažno i nepotrebno eskalirala tenzije.

6.39- Borel pozdravio odluku o raspoređivanju još 700 vojnika NATO na KiM

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbєednost Jozep Borel, pozdravio je sinoć odluku generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da bude raspoređeno još 700 vojnika na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana