Vučić: Zabrana Šarčeviću ulaska na Kosmet znak slabosti Prištine

GS
Vučić: Zabrana Šarčeviću ulaska na Kosmet znak slabosti Prištine

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je zabrana ulaska ministru prosvjete Srbije Mladenu Šarčeviću na prostor Kosova i Metohije znak slabosti Prištine i istakao da time nije naškodila srpskim školama.

Vučić je konstatovao da je problem Prištine što ta politička nervoza kod njih stalno traje i "stalno im je teško". 

"Niti su nešto nažao učinili Šarčeviću, niti posebno nažao našim školama. Mi finansiramo naše škole, plaćamo visoke plate našim nastavnicima i nastavićemo to da radimo, a jedino je važno da bude što više dece", rekao je Vučić novinarima. 

Zbog odluke prištinskih vlasti da zabrani ulazak ministru Šarčeviću, otkazana je svečanost uručenja indeksa 51. generaciji brucoša na Univerzitetu u Prištini sa izmještenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, saopšteno je iz Rektorata Univerziteta. 

Ministar Šarčević je izjavio da je za odluku o zabrani ulaska na teritoriju Kosova i Metohije saznao dok je iz Niša juče putovao prema Jarinju, administrativnom prelazu na putu Raška-Leposavić. 

Šarčević je rekao da je njegova prethodnica otišla na Kosovo u utorak, 29. septembra, te najavila njegov dolazak. 

On je naveo da je Kancelariji za Kosovo i Metohiju i njegovom kabinetu stiglo je "nemušto obrazloženje" Prištine i zaključio da vlastima u Prištini očigledno ne odgovara što se na Kosovu i Metohiji sprovodi nastava po srpskom modelu i da ne biraju način da taj proces opstruišu. 

Iz Kosovske policijske službe Srni je rečeno da je Šarčević "nije poštovao proceduru podnošenja zahtjeva za ulazak predstavnika drugih država na teritoriju Kosova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana