Vučić: Srbija neće i ne može da prizna očekivanu odluku ruske dume

Tanjug
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne može i neće da prizna očekivanu odluku Državne dume Rusije o prijemu teritorija Ukrajine na kojima su održani referendumi u sastav Rusije.

"Mi štititmo sopstveni teritorijalni integritet i u našem je najboljem interesu da štitimo teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemalja i to je jedino što sigurno ne može da se mijenja, to su stvari koje su za nas od presudnog značaja", istakao je Vučić.

Dodao je da Srbija u tom slučaju više ne bi imala nikakvu poziciju ne samo kada je riječ o KiM već i oko poštovanja koje danas zaslužuje u međunarodnoj zajednici.

Vučić je danas u Inđiji najavio da će se građanima obratiti u subotu, 8. oktobra o potezima koje će povući države vezano za sva važna politička i ekonomska pitanja.

"Po svim važnim pitanjima, sveobuhvatno o svim našim potezima, merama, politici, ekonomskoj i energetskoj i snabdevanju hranom tokom zime", rekao je Vučić.

Kazao je da će tada obavijestiti građane i kada je riječ o platama kolike će biti u javnom sektoru i penzije i, kako je rekao, drugim akcijama koje će država preduzeti.

"I šta su naše mere za uštedu energije i kako da ''prezimimo'' i jesen i zimu i šta sve treba da uradimo i kakvu ćemo politku da vodimo u narednom periodu, imajući u vidu šta se sve dešava", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će već od petka imati važne sastanke i da prvo dolaze evroparlamentarci i njemački izaslanik za Zapadni Balkan u vezi sa pripremom Berlinske konferencije odnosno samita.

"Zatim, u subotu idem u Bugarsku gde ću imati susret sa Ursulom fon der Lajen i sa kolegama iz Bugarske, Grčke i Sveverne Makedonije, gde su nam važni još neki dogovori. Već u ponedeljak ću da u Budimpešti razgovaram sa Orbanom i Nehamerom oko migrantske politike", naveo je Vučić.

Takođe istakao je da će govoriti, kada vidi šta će se dešavati sa Savjetom Evrope i Kosova.

"I da li će zaista pokrenuti celu proceduru oko prijema tzv Kosova u članstvo Saveta Evrope, 4. i 5. oktobra ćemo to da vidimo. Biće još neki stvari 4. i 5. oktobra. Takođe, 6. oktobra je veliki samit Evrposke politicke zajednice 41 zemlje u Pragu i u tome ćemo da učestvujemo. Takođe, 7. oktobra ćemo imati otvaranje fabrike MTU, jedne od najvažnijih fabrka, posle više godina napornog rada", naveo je Vučić.

Posle svega toga, 8. oktobra ću obavestiti građane, dodao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana