Vučić: Protiv nas je bio kompletan kolektivni Zapad

GS
Vučić: Protiv nas je bio kompletan kolektivni Zapad

U gotovo nemogućim uslovima uspjeli smo da uradimo najviše moguće za Srbiju u Njujorku, a suočili smo se sa prijedlogom koji je Njemačka najjače gurala protiv vitalnih interesa srpskog naroda, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući u emisiji "Prva tema" na Prvoj televiziji.

U prvom obraćanju nakon povratka iz Njujorka Vučić je rekao da su ih potcijenili i da je to bila najveća sreća.

- Suočili smo se sa najtežom temom jer protiv nas je bio kompletan kolektivni Zapad - EU, Švajcarska , Norveška i svi ostali i kada ih sve saberete to je jedna zemlja, i plus još Amerika, Kanada Australija, Novi Zeland i kosponzore Ruandu i Čile. Oni su očekivali da će to biti gotovo jedinstveno - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da nema slavlja u Sarajevu, a da u Srbiji takođe vlada ozlojeđenost.

- Što ste nam to opet uradili. Ključno rješenje za probleme na Balkanu je da mi pričamo među sobom. Nemojte, molim vas, vi da nam određujete. Kad god su se Nijemci i Austrijanci miješali mi smo ratovali ovdje. I molim druge u regionu, prije svega Bošnjake. U ponedjeljak ću pričati sa Bošnjacima ovdje u Srbiji. Mi imamo jednu zemlju, moramo da gledamo u budućnost - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su mnoge velike zemlje vršile pritisak na druge zemlje da glasaju za usvajanje rezolucije.

- Ministri dvije najmoćnije evropske zemlje slali su poruke, neću vam reći kako su uticali na odluku, na primjer, Ukrajine.  Jedan lider velike evropske zemlje je rekao da će mi izaći susret i glasati protiv - rekao je Vučić, dodajući da "nije teško zaključiti" o kom lideru je riječ.

Vučić je naglasio da je "uspjeh Srbije u tome što je pokazala snagu na globalnom nivou i što se pokazalo da su ljudi siti prevara i laži ovih velikih koji nerijetko dolaze sa Zapada".

Podsjetimo, promjenom pravila sponzori rezolucije i velike sile uspjele su da u Generalnoj skupštini UN dobiju podršku za rezoluciju o Srbrenici. Od 193 zemlje s pravom glasa, 84 je glasalo za, 19 država je bilo protiv, uzdržano 68, dok 22 zemlje uopšte nisu glasale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana