Vučić Kurtiju: Ne možete da vređate Srbiju, ne predstavljate državu

Agencije
Vučić Kurtiju: Ne možete da vređate Srbiju, ne predstavljate državu

MINHEN - Ne možete da vređate Srbiju, vi ne predstavljate državu, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, koji je na panelu u Minhenu kritikovao "mini Šengen" i, kako piše Kurir, rekao da "Srbiju treba osloboditi Kosova".

Beogradski list navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, i da je Kurti rekao da će Priština uvesti Srbiji recipročne mjere, na šta mu je predsjednik Srbije odgovorio:

"Ne možete da vrijeđate Srbiju".

Vučić je, obraćajući se Kurtiju, dodao:

"Ne predstavljate državu. Pola sveta, članica Ujedinjenih nacija nije vas priznalo, a ako pričamo o teritoriji čak i više. Ako nastavite sa uvredama, ok je. Mi ćemo uraditi sve da se održi mir i stabilnost, nećete nas isprovocirati. Ponižavanjem naših napora oko mini Šengena... ja vas ne razumem", rekao je srpski predsjednik, kako ga citira list, i konstatovao da je ta inicijativa za Kurtija "veliki izazov".

On je dodao i da Kurti, ako razmišlja o mjerama reciprociteta, treba da pročita Briselski sporazum.

"Tu piše da morate da formirate Zajednicu srpskih opština. To vam je jedina obaveza bila i ništa niste uradili", rekao je Vučić, na šta Kurti, kako navodi Kurir, nije odgovarao.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas popodne učestvuje na okruglom stolu o bezbjednosti na Balkanu, što će možda biti prva prilika da ukrsti argumente sa novim kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, koji prisustvuje istom panelu, zajedno sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem.

Panel na temu "Koordinacija, saradnja, konsolidovanje? Podsticaj napretka zemalja Zapadnog Balkana" održava se u okviru Minhenske bezbjednosne konferencije, po pravilima četam hausa, što znači da je zatvoren za javnost.

Sastanku prisustvuje i albanski premijer Edi Rama.

Uz tri albanska predstavnika panel može biti žustriji nego prošle godine, konstatovali su ranije danas novinari u razgovoru sa predsjednikom Vučićem, a on je uzvratio da je naša strategija jasna, a da će, uz bogato iskustvo, primjeniti taktiku koja će rezultirati najboljim ishodom.

Najavljeno je da će panel moderirati bivši specijalni savjetnik visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost EU Natali Toci, inače direktorka Instituta za spoljne poslove.

Na Instagram profilu "buducnostsrbijeav'' objavljene su dvije fotografije sa tog skupa.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana