Vučić danas počinje konsultacije o mandataru

Tanjug
Vučić danas počinje konsultacije o mandataru

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić započeće danas konsultacije o kandidatu za predsjednika vlade, a prvi sastanci planirani su sa predstavnicima izbornih lista Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi i Ruska stranka - Slobodan Nikolić.

Konsultacije će biti održane u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike, a predstavnici liste Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi  pozvani su na razgovor u 8.30 časova.

Konsultacije sa Ruskom strankom zakazane su u 9.45 sati, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika.

Vučić je u utorak najavio da će od ponedjeljka, 26. februara krenuti u konsultacije o formiranju vlade u skladu sa Ustavom i Zakonom o predsjedniku Republike Srbije i da će obaviti neophodne konsultacije sa svima koji žele da razgovaraju.

-Ja ću od ponedeljka krenuti u konsultacije u skladu sa Ustavom i Zakonom o predsedniku Republike Srbije, dakle verujem da ću tokom sledeće nedelje sa onima koji žele da razgovaraju i da poštuju Ustav i Zakon ove zemlje, jer biće naravno i oni koji će da vam napišu pet saopštenja i deset izjava zašto neće da dolaze na razgovore. Sa svima koji žele da razgovaraju, obaviću neophodne konsultacije i posle toga ću biti spreman da odredim mandatara - rekao je Vučić.

Pored predstavnika Srpske napredne stranke, koja je osvojila i najviše, 129 poslaničkih mandata na izborima 17. decembra, na Andrićev vijenac će sigurno doći i predstavnici Socijalističke partije Srbije, koja ima 18 mandata.

Zamjenica šefa poslaničke grupe SPS Snežana Paunović rekla je ranije za Tanjug da očekuju poziv i da će na konsultacije ići predsjednik (stranke) Ivica Dačić.

-Očekujemo i spremni smo na razgovor o budućoj saradnji i prioritetnim pitanjima koja su od vitalnog značaja za građane i državu Srbiju - rekla je Paunović.

Vršilac dužnosti predsjednika Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je za Tanjug da će oni ići na razgovore kada stigne pozivnica i da će se, kako je najavio, oglasiti poslije konsultacija.

Siniša Ljepojević sa liste "Mi - glas iz naroda", koja se u međuvremenu podijelila, odgovorio je da ne zna ko će ići na konsultacije.

Od predstavnika liste "Srbija protiv nasilja" stižu poruke da oni neće ići na konsultacije kod predsjednika Vučića, jer smatraju da je njihovo učešće, kako je rekao Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana, u ovom trenutku besmisleno.

Sa druge strane, najavljuju da će naredne sedmice članovi koalicije SPN ići u Brisel, gdje će se, kako su rekli, sastati sa predstavnicima Evropske komisije od koje se očekuje da pokrene istragu povodom izbora u Srbiji.

Na razgovore neće ići ni predstavnici koalicije NADA, što je za Tanjug potvrdio predsjednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

Prema Zakonu o predsjedniku, predsjednik predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsjednika Vlade kad god se bira nova Vlada.

Predsjednik Republike dužan je da Narodnoj skupštini predloži onog kandidata za predsjednika Vlade koji može da obezbedi izbor Vlade.

Prema Ustavu, kandidata za predsjednika Vlade Narodnoj skupštini predlaže predsjednik Republike pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

Kandidat za predsjednika Vlade parlamentu iznosi program Vlade i predlaže njen sastav.

Narodna skupština istovremeno glasa o programu Vlade i izboru predsjednika i članova Vlade.

Narodna skupština odlučuje o izboru Vlade u cjelini, a za nju treba da glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Vladu čine predsjednik Vlade, jedan ili više potpredsjednika i ministri, a mandat joj teče od polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom.

Vladu bira Narodna skupština posle svakog konstituisanja, na prijedlog kandidata za predsednika Vlade.

Vlada je izabrana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Poslije decembarskih izbora u parlament koji čini 250 poslanika ušlo je  deset lista: Aleksandar Vučić -  Srbija ne sme da stane - 129, Srbija protiv nasilja - 65, Ivica Dačić - premijer Srbije - 18, Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - 13 poslaničkih mandata, Mi - glas iz naroda takođe 13, Savez vojvođanskih Mađara - 6,  Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu, Stranke pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - dva,  SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin - dva, Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi jedan, kao i Ruska stranka - Slobodan Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana