Вучић данас почиње консултације о мандатару

Танјуг
Вучић данас почиње консултације о мандатару

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић започеће данас консултације о кандидату за предсједника владе, а први састанци планирани су са представницима изборних листа Политичка борба Албанаца се наставља - Шаип Камбери и Руска странка - Слободан Николић.

Консултације ће бити одржане у згради Генералног секретаријата предсједника Републике, а представници листе Политичка борба Албанаца се наставља - Шаип Камбери  позвани су на разговор у 8.30 часова.

Консултације са Руском странком заказане су у 9.45 сати, саопштила је Служба за сарадњу са медијима предсједника.

Вучић је у уторак најавио да ће од понедјељка, 26. фебруара кренути у консултације о формирању владе у складу са Уставом и Законом о предсједнику Републике Србије и да ће обавити неопходне консултације са свима који желе да разговарају.

-Ја ћу од понедељка кренути у консултације у складу са Уставом и Законом о председнику Републике Србије, дакле верујем да ћу током следеће недеље са онима који желе да разговарају и да поштују Устав и Закон ове земље, јер биће наравно и они који ће да вам напишу пет саопштења и десет изјава зашто неће да долазе на разговоре. Са свима који желе да разговарају, обавићу неопходне консултације и после тога ћу бити спреман да одредим мандатара - рекао је Вучић.

Поред представника Српске напредне странке, која је освојила и највише, 129 посланичких мандата на изборима 17. децембра, на Андрићев вијенац ће сигурно доћи и представници Социјалистичке партије Србије, која има 18 мандата.

Замјеница шефа посланичке групе СПС Снежана Пауновић рекла је раније за Танјуг да очекују позив и да ће на консултације ићи предсједник (странке) Ивица Дачић.

-Очекујемо и спремни смо на разговор о будућој сарадњи и приоритетним питањима која су од виталног значаја за грађане и државу Србију - рекла је Пауновић.

Вршилац дужности предсједника Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор рекао је за Танјуг да ће они ићи на разговоре када стигне позивница и да ће се, како је најавио, огласити послије консултација.

Синиша Љепојевић са листе "Ми - глас из народа", која се у међувремену подијелила, одговорио је да не зна ко ће ићи на консултације.

Од представника листе "Србија против насиља" стижу поруке да они неће ићи на консултације код предсједника Вучића, јер сматрају да је њихово учешће, како је рекао Павле Грбовић из Покрета слободних грађана, у овом тренутку бесмислено.

Са друге стране, најављују да ће наредне седмице чланови коалиције СПН ићи у Брисел, гдје ће се, како су рекли, састати са представницима Европске комисије од које се очекује да покрене истрагу поводом избора у Србији.

На разговоре неће ићи ни представници коалиције НАДА, што је за Танјуг потврдио предсједник Нове Демократске странке Србије Милош Јовановић.

Према Закону о предсједнику, предсједник предлаже Народној скупштини кандидата за предсједника Владе кад год се бира нова Влада.

Предсједник Републике дужан је да Народној скупштини предложи оног кандидата за предсједника Владе који може да обезбеди избор Владе.

Према Уставу, кандидата за предсједника Владе Народној скупштини предлаже предсједник Републике пошто саслуша мишљење представника изабраних изборних листа.

Кандидат за предсједника Владе парламенту износи програм Владе и предлаже њен састав.

Народна скупштина истовремено гласа о програму Владе и избору предсједника и чланова Владе.

Народна скупштина одлучује о избору Владе у цјелини, а за њу треба да гласа већина од укупног броја народних посланика.

Владу чине предсједник Владе, један или више потпредсједника и министри, а мандат јој тече од полагања заклетве пред Народном скупштином.

Владу бира Народна скупштина после сваког конституисања, на приједлог кандидата за председника Владе.

Влада је изабрана ако за њен избор гласа већина од укупног броја народних посланика.

Послије децембарских избора у парламент који чини 250 посланика ушло је  десет листа: Александар Вучић -  Србија не сме да стане - 129, Србија против насиља - 65, Ивица Дачић - премијер Србије - 18, Др Милош Јовановић - Нада за Србију - 13 посланичких мандата, Ми - глас из народа такође 13, Савез војвођанских Мађара - 6,  Усаме Зукорлић - Уједињени за правду, Странке правде и помирења - Бошњаци Санџака, Томислав Жигманов - Демократски савез Хрвата у Војводини - два,  СДА Санџака - др Сулејман Угљанин - два, Политичка борба Албанаца се наставља - Шаип Камбери један, као и Руска странка - Слободан Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана