Vučić: Brinućemo o budućnosti našeg naroda u svakom mjestu gdje Srbi žive

Tanjug, Srna
Vučić: Brinućemo o budućnosti našeg naroda u svakom mjestu gdje Srbi žive

KLENIKE, - Čuvaćemo i štitićemo i Kosovski zavjet i Vidovdan, ali ćemo brinuti o budućnosti našeg naroda na Kosovu i Metohiji, kao i u Bujanovcu i svakom drugom mjestu gde Srbi žive, poručio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u svom govoru na obilježavanju jubileja manastira Prohor Pčinjskog.

On je istakao da je devet i po vijekova postojanja i opstanka na trusnom, teškom tlu o čemu svjedoči i ovaj jubilej, obaveza da i u narednih devet i po vijekova postojimo i opstajemo.

-Naša obaveza je da narodu koji živi ovde, u Trgovištu i Bujanovcu obezbedimo opstanak, da ponovo pokrenemo u prostoru „Gumoplastike“ fabričke pogone, da ponovo naši mladi mogu da se zaposle ovde, da mogu da rade i žive, vide budućnost za sebe i svoju decu. Ovde živi divan narod, ljudi koji su uvek poštovali državu, koji su se uvek radovali državi, voleli i cenili crkvu - dodao je Vučić.

Pozvao je srpski narod na jedinstvo.

- Jedinstvo srpskog naroda je važnije i potrebnije nego ikada. Nismo slabi kao što smo bili, nismo tako jaki kako bi voleli, ali bićemo mnogo snažniji nego ikada ako budemo ujedinjeni-zaključio je Vučić.

On je naglasio da uprkos silnim pritiscima koji dolaze spolja, koji dolaze sa Kosova i Metohije od albanskih političara, pretnjama tužbama i novim sukobima, on sutra ide u Brisel gdje će predvoditi srpsku delegaciju.

Akademik Slavenko Terzić rekao je da gotovo dva vijeka traje proces organizovanog etničkog čišćenja Srba iz njihove postojbine uz ravnodušnost ili podršku hrišćanske Evrope i panislamizma i neoosmanizma.

Terzić je u besjedi na svečanoj akademiji povodom 950. godišnjice osnivanja manastira Prohora Pčinjskog poručio da su ideolozi „velike Albanije“ u velikoj zabludi ako misle da će čišćenjem svih srpskih tragova na Kosovu i Metohiji izgraditi srećan i spokojan život svoga naroda i djece u budućnosti.

On je istakao da je, uprkos stradanjima pod tuđinskom vlašću, manastir Prohor Pčinjski vijekovima bio veliki duhovni i književni centar srpskog naroda, sa bogatom bibliotekom, prepisivačkom školom i štamparijom tokom 16. i 17. vijeka, a da su u nacističkom bombardovanju Narodne biblioteke u Beogradu sagorjela 33 vrijedna rukopisa ove škole.

Terzić je podsjetio i na tužnu sudbinu stotina drugih srpskih manastira „širom Stare Srbije“, a u srcu ove zemlje, na Kosovu i Metohiji podsjetio na tužnu sudbinu manastira Matejča kod Kumanova, i „protjeranih Srba i braće Makedonaca“.

- Treba svi da se zapitamo kakav je danas naš odnos prema Staroj Srbiji - državnom, duhovnom i kulturnom temelju nove Srbije. Zašto bi Kosovo i Metohija i cela Stara Srbija nama danas značili manje nego brojnim srpskim pesnicima, državnicima, književnicima, naučnicima i duhovnicima u vreme kada su temelji naše postojbine takođe bili pod moćnom tuđinskom vlašću - poručio je Terzić.

On je podsjetio na stavove najmoćnijih srpskih umova u 19. i početkom 20. vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana