Vučević: EU je potpuna tek kad primi zemlje zapadnog Balkana

Srna
Vučević: EU je potpuna tek kad primi zemlje zapadnog Balkana

BEOGRAD- Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da je Beograd privržen evropskom putu i da je EU potpuna tek kada bude primila zemlje zapadnog Balkana.

Vučević je na panelu međunarodne konferencije u Atini povodom šest godina od potpisivanja Prespanskog sporazuma rekao da je sada glavno pitanje da li se razgovara o pristupnoj perspektivi ili o evropskoj budućnosti.

"To je glavno pitanje za sve zemlje zapadnog Balkana. Ljudi su umorni čekanja", naglasio je Vučević.

On je naveo da se mora nastaviti sa reformama, ali da te reforme moraju biti podržane sa konkretnim mjerama Brisela.

Vučević je ukazao da Srbija da podržava evropsku integraciju svih zemalja i nacija regiona, te da bi željela da vidi region kao dio EU.

On je rekao da postoji više regionalnih inicijativa, od Berlinskog procesa, preko Procesa Brdo-Brioni, do "Otvorenog Balkana", kojim je region pokazao da želi da uradi nešto konkretno.

Među učesnicima panela su i nekadašnji premijer Grčke Jorgos Papandreu, nekadašnji premijer Sjeverne Makedonije Vlado Bučkovski, te ministar spoljnih poslova Albanije Iglji Hasani i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Dvodnevnu međunarodnu konferenciju "Mir i održivi razvoj" zajednički su organizovali Institut Aleksisa Ciprasa i Fondacija Zorana Zaeva.

Vučević se po dolasku u Atinu sastao sa Lajčakom. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana