Vlada Velike Britanije sankcionisala biznismene iz Srbije

G.S.
Vlada Velike Britanije sankcionisala biznismene iz Srbije

LONDON - Vlada Velike Britanije uvela je sankcije srpskim biznismenima Zvonku Veselinoviću, Milanu Radoičiću i Slobodanu Tešiću. 

Odluka o sankcijama objavljena je na zvaničnoj stranici Vlade Velike Britanije.

Tešić, Radoičić i Veselinović nalaze se na toj listi zbog koruptivnih radnji.

- Puneći vlastite džepove krađom i koruptivnim djelima, korumpirani akteri imaju korozivni utjecaj na zajednicu oko sebe potkopavajući time demokratiju i uskraćujući vitalne interese zemljama za vlastitu korist. Kao rezultat toga, više od dva odsto lokalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) gubi se na godišnjem nivou zbg korupcije - piše u objašnjenju Vlade Velike Britanije.

Zatim su naveli i zbog čega su navedene osobe sankcionisane:

- Slobodan Tešić je srpski trgovac oružjem koji je optužen i za podmićivanje glavnog državnog tužioca iz druge zemlje.

- Milan Radoičić je građevinski preduzetnik i potpredsjednik Srpske liste. Profitirao je na pronevjeri državnih ugovora i iskoristio svoj utjecaj kako bi vlastitim građevinskim firmama dodijelio unosne poslove.

- Zvonko Veselinović je takođe građevinski poduzetnik, ali sa Kosova koji je, prema navodima Vlade Velike Britanije, javne ugovore je koristio za pronevjeru državnih sredstava.

Važno je istaći i to da je Interpol raspisao potjernicu za Slobodanom Tešićem dok su Zvonko Veselinović i Milan Radoičić i na američkoj listi sankcija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana