Vlada donirala Mostaru transportne medijume za PCR testiranje

Tanjug
Foto: Ilustracija

BEOGRAD - Vlada Srbije uputila je gradu Mostaru kao donaciju 60.000 univerzalnih transportnih medijuma sa dva brisa za PCR testiranje na virus korona.

Transportni medijumi, koji su danas krenuli put Bosne i Hercegovine, predstavljaju neophodnu komponentu u svim protokolima za testiranje na kovid i sastoje se iz epruvete i dva brisa za uzorkovanje.

Na ovaj način će usluge koje pruža zdravstveni centar u Mostaru biti unaprijeđene, a građanima će testiranje biti dostupno na više lokacija, pa čak i na adresama onih koji su stariji i ugroženi, saopšterno je iz Vlade Srbije.

Imajući u vidu da je potrošnja grada Mostara u proseku 4.500 transportnih medijuma mesečno, Vlada Srbije je ponosna što će ova količina biti dovoljna Mostarcima tokom narednih godinu dana. Vlada Srbije se nada da će ova donacija pomoći gradu da se što uspješnije izbori sa pandemijom u narednom periodu.

Saradnja sa Mostarom intenzivirana je nakon posjete predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić ovom gradu 21. oktobra prošle godine. Brnabić je tada posjetila srpsku zajednicu u Mostaru. Tom prilikom predsjednica Vlade Srbije sastala se sa potpredsjednikom Skupštine Grada Mostara Veliborom Milivojevićem i gradonačelnikom Mariom Kordićem, sa kojima je ova donacija dogovorena i na kraju realizovana.

Srbija je od početka pandemije u više navrata pomagala zemlje regiona medicinskim materijalom, lekovima, zaštitnom opremom i vakcinama, koje su svakako bile najpotrebnije našim susedima u prethodnih godinu dana. Vlada Srbije se ponosi činjenicom što su građani regiona mogli da se vakcinišu u našoj zemlji u trenutku dok u njihovim zemljma vakcine nisu bile dostupne, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana