U Briselu počeo prvi sastanak Radne grupe Beograd-Priština za tablice

Tanjug
Foto: Tanjug

BRISEL- U Briselu je danas počeo prvi sastanak Radne grupe eksperata Beograda i Prištine, koja bi trebalo da nađe obostrano prihvatljivo rješenje za spor oko registarskih tablica.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, pozdravio je eksperte dve delegacije i najavio da će Radnom grupom, sastavljenom od po četiri predstavnika Beograda i Prištine, predsedavati njegovi savjetnici.

"Grupa kojom će predsedavati moji savetnici sastajaće se redovno. Verujem da će konkretne nalaze predstaviti za šest meseci", napisao je Lajčak na Tviteru.

U Briselu kažu da je cilj radne grupe da se nađe trajno rješenje za spor Beograda i Prištine oko registrskih tablica.

 Radna grupa je formirana na osnovu sporazuma dogovorenog 30. septembra tokom razgovora glavnih pregovarača Beograd i Prištine u Briselu. Tim sporazumom prekinuta je kriza na administrativnim prelazima između centralne Srbije i KiM i vraćena sloboda kretanja uz početak korišćenja naljepnica za registrske tablice.

Tada je dogovoreno i da se formira Radna grupa koja bi u narednih šest mjeseci trebalo da dođe do dogovora oko trajnog rešenja za pitanje primjene odnosno priznavanja registrskih tablica između Beograda i Prštine.

Nalazi Radne grupe trebalo bi da budu razmotreni na sastanku dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou. U Briselu napominju da će se sastanci iz okvira dijaloga Beograda i Prištine, na nivou glavnih pregovarača i lidera, odvijati nezavisno od rada Radne grupe.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana