U Beograd stigla supstanca za proizvodnju milion doza "sputnjika ve"

Srna
U Beograd stigla supstanca za proizvodnju milion doza "sputnjika ve"

BEOGRAD - U Srbiju je danas dopremljena supstanca za proizvodnju blizu milion vakcina "sputnjik ve" protiv virusa korona, saopštio je ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović.

Ukazujući da je riječ o 600 litara supstance dopremljene iz ruske farmaceutske kompanije "Generijum" iz Vladimirske oblasti, Popović je poručio da će supstanca odmah biti transportovana u Institut "Torlak", gdje će se u narednih sedam do 10 dana odvijati proizvodnja vakcina.

On je istakao da je pokretanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji rezultat dogovora dvojice predsjednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

"Srbija je prva u svetu i jedina u Evropi započela proizvodnju vakcine "sputnjik ve". Ove vakcine koristiće se u Srbiji, u regionu, ali i u drugim zemljama kojima je potrebna vakcina kako bi stavili pod kontrolu korona virus", objasnio je Popović, koji je i predsjednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom.

On je naveo da je ruska vakcina, prema svim istraživanjima, trenutno najefikasnija vakcina na svjetskom tržištu.

"Efikasnost ruske vakcine je viša od 97 odsto", rekao je Popović, dodajući da je "sputnjik ve" izvanredan i kao treća, buster doza vakcine.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana