Svjetska banka: Ekonomija Srbije bi ojačala inkluzijom LGBTI

Tanjug
Svjetska banka: Ekonomija Srbije bi ojačala inkluzijom LGBTI

BEOGRAD/SKOPLjE - Politike usmerene na jačanje društvenog uključivanja lezbejki, homoseksualaca, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih (LGBTI) osoba mogle bi da pomognu u izgradnji pravednijih i ravnopravnijih društava i da budu od koristi privredama Srbije i Sjeverne Makedonije, navodi se u novim izvještajima Svetske banke (SB).

Ekonomija Srbije bi uključivanjem LGBTI osoba dobila dodatnih 293 miliona dolara godišnje, a privreda Sjeverne Makedonije 64 miliona dolara. Prema procjenama Svjetske banke, godišnji bruto domaći proizvod (BDP) Srbije i Sjeverne Makedonije povećao bi se u proseku za 0,6 odsto ukoliko bi se smanjile prepreke za ulazak na tržište rada za LGBTI osobe koje se suočavaju sa diskriminacijom zbog svoje seksualne orijentacije, rodnog identiteta i izražavanja i polnih karakteristika.

"Inkluzija je od suštinskog značaja za ostvarivanje punog razvojnog potencijala zemalja. Pristup osnovnim uslugama i tržištima i mogućnost za dostojanstveni život su kamen temeljac uspešnog i održivog razvoja", rekla je direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Šaoćing Ju.

Prema njenim riječima, ovo istraživanje pokazuje da inkluzija LGBTI osoba nije samo "prava stvar koju treba uraditi", već i osnov za stabilnu ekonomiju. Srbija i Sjeverna Makedonija su uvele važne reforme koje štite prava LGBTI osoba, ali one se i dalje suočavaju sa diskriminacijom i isključivanjem, navodi se u izvještajima SB. U Srbiji je i dalje vjerovatnije da će LGBTI osobe biti u ekonomski nepovoljnijem položaju od opšte populacije, a jedna od sedam LGBTI osoba u Sjevernoj Makedoniji i dalje se suočava sa diskriminacijom na radnom mjestu u smislu zapošljavanja, otpuštanja i profesionalnog napredovanja.

"Izvještaji pokazuju da smanjenje stigmatizacije i iskustava sa disklriminacijom LGBTI osoba može da ima značajan pozitivan uticaj na ekonomiju", navodi globalni savetnik Svjetske banke za seksualnu orijentaciju i rodni identitet Klifton Kortez.

On smatra da ostvarivanje ovih ciljeva zahteva sprovođenje postojeće pravne zaštite od diskriminacije, kao i "dalje jačanje pravne zaštite za LGBTI osobe u oblastima kao što su obrazovanje, zapošljavanje i zdravstvo".

U izvještajima SB se napominje da jačanje inkluzije LGBTI osoba zahteva sprovođenje ključnih reformi koje su dogovorene kao dio procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

Potrebno je više napora i daljih istraživanja kako bi se smanjio jaz u podacima o iskustvu LGBTI osoba u različitim domenima, tvrde autori izveštaja. Efikasnija primena postojećih zakona bi mogla da bolje zaštititi prava LGBTI osoba na tržištu rada sa ciljem privlačenja i zadržavanja najvećih talenata na inkluzivan način, zaključuje se u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana