Свјетска банка: Економија Србије би ојачала инклузијом ЛГБТИ

Танјуг
Свјетска банка: Економија Србије би ојачала инклузијом ЛГБТИ

БЕОГРАД/СКОПЉЕ - Политике усмерене на јачање друштвеног укључивања лезбејки, хомосексуалаца, бисексуалних, трансродних и интерсексуалних (ЛГБТИ) особа могле би да помогну у изградњи праведнијих и равноправнијих друштава и да буду од користи привредама Србије и Сјеверне Македоније, наводи се у новим извјештајима Светске банке (СБ).

Економија Србије би укључивањем ЛГБТИ особа добила додатних 293 милиона долара годишње, а привреда Сјеверне Македоније 64 милиона долара. Према процјенама Свјетске банке, годишњи бруто домаћи производ (БДП) Србије и Сјеверне Македоније повећао би се у просеку за 0,6 одсто уколико би се смањиле препреке за улазак на тржиште рада за ЛГБТИ особе које се суочавају са дискриминацијом због своје сексуалне оријентације, родног идентитета и изражавања и полних карактеристика.

"Инклузија је од суштинског значаја за остваривање пуног развојног потенцијала земаља. Приступ основним услугама и тржиштима и могућност за достојанствени живот су камен темељац успешног и одрживог развоја", рекла је директорка Светске банке за Западни Балкан Шаоћинг Ју.

Према њеним ријечима, ово истраживање показује да инклузија ЛГБТИ особа није само "права ствар коју треба урадити", већ и основ за стабилну економију. Србија и Сјеверна Македонија су увеле важне реформе које штите права ЛГБТИ особа, али оне се и даље суочавају са дискриминацијом и искључивањем, наводи се у извјештајима СБ. У Србији је и даље вјероватније да ће ЛГБТИ особе бити у економски неповољнијем положају од опште популације, а једна од седам ЛГБТИ особа у Сјеверној Македонији и даље се суочава са дискриминацијом на радном мјесту у смислу запошљавања, отпуштања и професионалног напредовања.

"Извјештаји показују да смањење стигматизације и искустава са дисклриминацијом ЛГБТИ особа може да има значајан позитиван утицај на економију", наводи глобални саветник Свјетске банке за сексуалну оријентацију и родни идентитет Клифтон Кортез.

Он сматра да остваривање ових циљева захтева спровођење постојеће правне заштите од дискриминације, као и "даље јачање правне заштите за ЛГБТИ особе у областима као што су образовање, запошљавање и здравство".

У извјештајима СБ се напомиње да јачање инклузије ЛГБТИ особа захтева спровођење кључних реформи које су договорене као дио процеса придруживања Европској унији.

Потребно је више напора и даљих истраживања како би се смањио јаз у подацима о искуству ЛГБТИ особа у различитим доменима, тврде аутори извештаја. Ефикаснија примена постојећих закона би могла да боље заштитити права ЛГБТИ особа на тржишту рада са циљем привлачења и задржавања највећих талената на инклузиван начин, закључује се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана