Stefanović: Srbiji niko neće govoriti gdje da koristi svoje snage na svojoj zemlji

Srna
Stefanović: Srbiji niko neće govoriti gdje da koristi svoje snage na svojoj zemlji

BEOGRAD/RAŠKA - Srbiji niko neće govoriti gdje da na svojoj zemlji koristi svoje snage, vojsku i policiji, poručio je ministar odbrane Nebojša Stefanović i istakao da Srbija ne unosi tenziju na sjever Kosova i Metohije.

Stefanović je zatražio da srpsko tužilaštvo razmotri da li postoji postupak protiv albanskih specijalaca Rosu iz Prištine i da li su prethodnih dana vršili djela terorizma nad Srbima.

On je istakao da deeskalacija treba da se traži od prištinskih organa, da oni povuku jedinice i vrate ih na stanje prije nego što su izazvali uznemirenje.

Stefanović je istakao da je Srbija zabrinuta zbog dešavanja na sjeveru pokrajine, jer se prištinske jedinice ponašaju suprotno sporazumima, prenijeli su beogradski mediji.

On je danas obišao dio srpskih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi “Rudnica” i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje. U obilasku sa njim su i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko i ruskim vojni izaslanik odbrane general-majorom Aleksandar Zinčenkom.

Stefanović je rekao da su došli do administrativnog prelaza kako bi ih upoznali sa situacijom i time da Srbija poštuje međunarodne sporazume i nalazi u okviru svojih prava.

On je naglasio da se moraju zaustaviti tenzije koje već sedmi dan izazivaju specijalne jedinice “Rosu” iz Prištine, sa ciljem da unesu strah u srpski narod na sjeveru Kosova, a međunarodne institucije je upitao zašto Priština ne poštuje međunarodne propise i Briselski sporazum.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana