Stefanović: KFOR na prelaze stigao po dogovoru Vučića i Stoltenberga

Srna
Stefanović: KFOR na prelaze stigao po dogovoru Vučića i Stoltenberga

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je dolazak Kfora na adminstrativne prelaze između centralne Srbije i Kosova i Metohije posljedica razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Stefanović je istakao da je Kfor zadužen da brine o bezbjednosti Srba koja je ugrožena, te ponovio da će u slučaju eskalacije te snage imati određeno vrijeme da reaguju, a ako ne budu - onda će reagovati Vojska Srbije.

On je za TV „Pink“ rekao da su potezi predsjednika Srbije doveli do toga da niko sa druge strane ne razmišlja o najgorem scenariju i dodao da ne može da kaže da se o takvim scenarijima prije sedam dana sa prištinske strane nije razmišljalo.

-Podizanje borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti dalo je efekta i ohrabrilo naš narod da se neće dozvoliti da ih bilo ko ubija - rekao je Stefanović.

Stefanović je kao fraze ocijenio pozivanje obje strane na deeskalaciju, ističući da je Priština poslala specijalne jedinice sa dugim cijevima da sprovedu „nepravo“ na administrativnim prelazima.

Komentarišući izjavu premijera Albanije Edija Rame da je riječ o teatru, Stefanović je ukazao da Rama ne bi trebalo da se miješa u unutrašnje stvari Srbije i primjetio da nije ni teatar, niti je smiješno kada dođu ljudi sa dugim cijevima i transporterima da prijete Srbima.

On je napomenuo da Vojska Srbije nije ušla na teritorije gdje po Kumanovskom sporazumu nema pravo da bude.
-Na tereritoriji centralne Srbije imamo pravo da raspoređujemo jedinice kako mislimo da treba. Nismo pretili bilo kome - rekao je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana