Ruski veterani odlikovali Miroslava Lazanskog

G.S.
Ruski veterani odlikovali Miroslava Lazanskog

MOSKVA - Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski odlikovan je u Moskvi Medaljom za jačanje srpsko-ruskog prijateljstva u čast 75. godišnjice velike pobjede nad fašizmom.

Lazanskog su odlikovali predstavnici ruske organizacije Veterani Oružanih snaga Ruske Federacije, koji su učestvovali u vojnim operacijama u Avganistanu.

Srpski ambasador je istakao da je ovo priznanje potvrda srpsko-ruskog savezništva i istorijski dobrih odnosa dvije zemlje i naših oružanih snaga.

“Orden sam dobio od veterana sovjetske i ruske armije. Ovo priznanje je odraz našeg savezništva u Prvom i u Drugom svetskom ratu. Ruski veterani izuzetno cene potez predsednika Vučića koji je došao kao jedini državnik van zemalja nekadašnjeg SSSR na Paradu povodom 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu”, rekao je Lazanski za “Sputnjik”.

Ambasador je dodao i da je ovo odlikovanje i neka vrsta priznanja za raniji novinarski rad, s obzirom na to da je sa sovjetskim vojnicima šest puta bio u Avganistanu u vrijeme ratnih operacija, a takođe i dva puta sa ruskim vojnicima u Čečeniji.

“To su za mene vrlo drage uspomene iz novinarskog perioda. U svakom slučaju, i ovaj dolazak veterana sovjetskih i ruskih Oružanih snaga u našu ambasadu u Moskvi je znak da je savezništvo u dva svetska rata ostalo postojano, da ni ruski, ni srpski narod nikad neće zaboraviti zajedničke žrtve u Drugom svetskom ratu i to je neka vrsta zaloga za buduće prijateljske odnose, nastavak saradnje i dobrih odnosa između Srbije i Rusije i srpskih i ruskih oružanih snaga”, rekao je ambasador.

Svijet 2020. godine obilježava 75. godišnjicu pobjede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Njemačke.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana