Prvi "iljušin" sa ruskom pomoći za Srbiju sletio na "Batajnicu"

Srna
Prvi "iljušin" sa ruskom pomoći za Srbiju sletio na "Batajnicu"

BEOGRAD - Prvi od 11 aviona "il-76" - "iljušin" koji će, kako je najavljeno danas i sutra dopremati rusku pomoć Srbiji za borbu protiv virusa korona, sletio je na aerodrom "Batajnica", kod Beograda, gdje su ga dočekali premijer Srbije Ana Brnabić, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko i vojni zvaničnici Srbije.

"Iljušin" je u Srbiju dovezao grupu od osam virusologa i epidemiologa i savremenu opremu za epidemiološku dijagnostiku i dezinfekciju.

Predviđeno je da oni sprovedu dezinfekciju određenih mjesta, transportnih sredstava, te analizu patogenih materijala i drugo, prenose beogradski mediji.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da je plan da u Srbiju iz Rusije stigne ukupno 87 vojnih virusologa i ljekara, specijalna oprema i tehnika, uključujući zaštitna sredstva i 16 jedinica vojne tehnike.

Između Rusije i Srbije je po nalogu predsjednika Rusije Vladimira Putina, uspostavljen vazdušni most kojim će se, od danas, upućivati pomoć Beogradu za potrebe efikasnije borbe protiv virusa korona.

Ovoj odluci prethodio je telefonski razgovor predsjednika Rusije Putina i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana