Priština ne da Petkoviću da posjeti Srbe na Kosmetu

Srna
Priština ne da Petkoviću da posjeti Srbe na Kosmetu

BEOGRAD - Predstavnici privremenih institucija u Prištini negativno su odgovorili na obavještenje direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića da će danas i sutra posjetiti ovu srpsku pokrajinu i razgovara sa srpskim narodom.

- Očigledno je da će nova vlast u Prištini iskoristiti svaki mogući izgovor, pa i situaciju sa virusom korona da nametne antisrpsku politiku barijera i zabrana - ocijenili su iz Kancelarije.

U saopštenju je istaknuto da je riječ o flagrantnom kršenju sporazuma postignutih u Briselu, posebno onih kojima se reguliše sloboda kretanja, saopšteno je iz Kancelarije.

-Ali, to je i jasna poruka Beogradu da u političkim liderima u Prištini nema iskrenog sagovornika za dijalog i politiku koja je okrenuta budućnosti, već naprotiv - nazadnim stavovima koji poništavaju i svaku pomisao na postizanje dogovora i kompromisa - navedeno je u saopštenju.

U prilog tome, napominju iz Kancelarije, svjedoči i činjenica da uoči osme godišnjice Briselskog sporazuma, Priština nastavlja da brutalno krši sve sporazume, od formiranja Zajednice srpskih opština do postignutih dogovora o slobodi kretanja.

Iz Kancelarije ocjenjuju da su apsurdni izgovori Prištine i pozivanje na epidemiološku situaciju na Kosovu i Metohiji.

- O pandemiji Priština nije razmišljala kada smo želeli da vakcinišemo građane sa Kosova i Metohije ili kada je Beograd imao najbolju nameru da donira određeni broj vakcina Prištini, nego se kovida 19 tamo sete kada hoće da zabranjuju posete - navedeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije napominju da je, u vrijeme kada se intenziviraju incidenti u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, Petković želio da razgovara sa srpskim narodom o pomoći države.

-Petković je želeo i da smiri tenzije i zamoli Srbe da ne nasedaju na gotovo svakodnevne provokacije, ali Priština očigledno nema interes da se situacija smiri, već da nastavi da podgreva tenzije - ocijenili su iz Kancelarije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana