Prije 23 godine otet prvi Srbin na Kosmetu: Sudbina Žarka Spasića i danas nepoznata

Srna
Prije 23 godine otet prvi Srbin na Kosmetu: Sudbina Žarka Spasića i danas nepoznata

BEOGRAD - Danas se navršavaju 23 godine od kad su teroristi zločinačke OVK kidnapovali Žarka Spasića, rudara površinskog kopa uglja „Belaćevac“, nakon čega je uslijedio niz otmica i ubistava Srba na Kosmetu, saopštilo je Udruženje kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

Iz Udruženja podsjećaju da je Žarko Spasić bio i prvi Srbin zatvoren u logoru Likovac u Drenici, kojim je komandovao Fatmir Ljimaj.
-Sudbina Žarka Spasića i posle 23 godine ostaje nepoznata - navedeno je u saopštenju.

Porodice okupljene u Udruženju podsjećaju da je na današnji dan 1999. godine prilikom NATO bombardovanja naselja Koriša, kod Prizrena, kasetnim bombama ubijeno, prema bazi podataka ovog udruženja, 81 lice, među kojima i veliki broj djece i poručuju da se ovo stradanje i prva otmica Srba na Kosmetu ne zaboravi.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da je zataškavanje zločina takođe zločin i da će Srbija nastaviti da od Prištine i međunarodne zajednice zahtijeva da sudbina otetih i nestalih Srba bude rasvijetljena.

Iz Kancelarije navode da Spasićevi otmičari nisu pronađeni i privedeni pravdi, te da nijedna međunarodna organizacija i niko od predstavnika privremenih institucija na Kosovu i Metohiji nije ponudio odgovore o njegovoj i sudbini mnogih drugih Srba.

 - Zahtevamo nastavak sprovođenja istrage o svim nestalim licima, jednaka prava za sve žrtve, bez obzira na veru i naciju. Nastavićemo da tragamo i za otmičarima, koji imaju ime i prezime, i da insistiramo na njihovom kažnjavanju, jer zataškavanje zločina je takođe zločin“, ističe se u saopštenju.

Naglašava se da postoji zajednička odgovornost da se proces pomirenja na Kosovu i Metohiji zasniva na istini o zločinima i pronalaženju odgovornih i dodaje da će od procesa rasvjetljavanja sudbine nestalih u velikoj mjeri zavisiti i proces pomirenja u regionu.

-Srbija će nastaviti da se sjeća svojih stradalih sunarodnika, ali i da traga za istinom i pravdom za otete i ubijene i za njihove porodice, koje imaju pravo da znaju šta se desilo sa njihovim najmilijima - poručuje se u saopštenju.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana