Prije 19 godina pucano je na srpsku djecu na Bistrici, za zločin niko nije kažnjen

Srna
Prije 19 godina pucano je na srpsku djecu na Bistrici, za zločin niko nije kažnjen

GORAŽDEVAC - Na današnji dan prije 19 godina nepoznati napadači su pucali iz automatskog oružja na grupu od pedesetak srpske djece koja su se kupala na rijeci Bistrici u Goraždevcu i tom prilikom ubili Ivana Jovovića (19) i Panteliju Dakića (12), a ranili njih četvoro.

U napadu su teško ranjeni Bogdan Bukumirić (14), Đorđe Ugrenović (20), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Srpska djeca su se kupala na improvizovanom kupalištu udaljenom oko 300 metara od centra Goraždevca, najvećeg srpskog sela u opštini Peć.

Za ovaj zločin niko nije odgovarao. Euleks je istragu obustavio 2011. godine usljed "nedostatka dokaza", tvrdeći da bi mogla ponovo da bude pokrenuta, ako se pojave novi dokazi.

Roditelji stradalih dječaka godinama ponavljaju da se zna ko su počinioci zločina, ali da su oni zaštićeni.

U Crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu biće služen parastos u prisustvu porodica stradalih srpskih mladića, crkvenih velikodostojnika Eparhije raško-prizrenske i predstavnika Srpske liste.

-Devetnaest godina bola i tuge za ubijenom decom, ali i 19 godina iščekivanja da vinovnici ovog monstruoznog zločina budu pronađeni i privedeni pravdi. Deca, ubijena i ranjena dok su se kupala u Bistrici, simbol su mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i zločinačkog plana za istrebljenje srpskog naroda sa prostora pokrajine, koji se nažalost, sprovodi i danas - naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u saopštenju.

Direktor Kancelarije za KiM naglašava da, pored pokazatelja da zlo ne spava, posebno zabrinjava činjenica da su se ubistva srpske dece u Goraždevcu dogodila nakon dolaska međunarodne misije na Kosovo i Metohiju, u čijoj je nadležnosti zaštita ljudskih života, kažnjavanje zločina i uvođenje vladavine prava.

-I pored obećanja predstavnika UNMIK-a da će ''prevrnuti svaki kamen'' da pronađu ubice, 2010. godine slučaj je bio zatvoren, jer istraga nije dovela ni do kakvih rezultata. Kao uvek do sada, kada su zločini nad srpskim narodom na KiM u pitanju, zločinci su ostali bezimeni i nekažnjeni - naveo je Petković.

Bez obzira na godine koje su prošle, istakao je on, očekuje da će počinioci zločina nad decom u Goraždevcu, ali i ubice žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa „Niš ekspresa“ kod Podujeva, biti pronađeni i izvedeni pred lice pravde, jer bi to bio jedan od dokaza da je vrijeme ideologija mržnje i zla iza nas.

-Srbija će nastaviti da se sa tugom i poštovanjem seća svih svojih stradalih sunarodnika, ali isto tako nikada više neće biti toliko slaba i bespomoćna, da bi oni koji nas mrze mogli da pomisle da im je dozvoljeno da ponovo, nekažnjeno i bez posledica, mogu napasti bilo kog našeg sunarodnika u pokrajini - kazao je Petković.

Dodao je da zato, još jednom danas želi da naglasi da su istina i pravda za sve žrtve masovnih i organizovanih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, jedini put ka normalizaciji odnosa i izgradnji međusobnog poverenja, a dijalog jedino sredstvo za rješavanje svih problema u pokrajini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana