Preporuka da prvi čas na fakultetima u Srbiji počne sa himnom “Bože pravde”

Srna
Preporuka da prvi čas na fakultetima u Srbiji počne sa himnom “Bože pravde”

BEOGRAD - Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije preporučilo je svim visokoškolskim ustanovama da prvi čas nastave u novoj akademskoj godini počne izvođenjem državne himne “Bože pravde”.

“Na ovaj način studenti grade i poštovanje prema državi u kojoj žive i svojoj naciji i razvijaju osećaj zajedništva i pripadnosti društvenoj zajednici”, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Preporuka je donijeta s obzirom na to da je početak nove akademske godine svečan za sve studente u Srbiji, kao i na prijedlog Studentske konferencije unije Srbije /SKONUS/.

Intoniranje himne visokoškolske ustanove mogu da izvedu putem razglasa, računara, muzičkog ili telefonskog uređaja, odnosno pjevanjem, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Iz Ministarstva prosvjete su istakli da su temelji budućnosti države Srbije i društva zasnovani na obrazovanju i zbog toga je ono državni prioritet i dostupno svima.

“Pozivamo sve studente i nastavno osoblje da tu priliku u najvećoj mogućoj meri koriste, da uvek imaju na umu izuzetne vrednosti saznavanja i stvaranja, kao i to da se od svakog pojedinca, studenta i nastavnika, očekuje da pruži svoj lični doprinos u korist društvene zajednice”, dodaje se u saopštenju.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana