Preminuo jedan od najboljih srpskih studenata: Kembridž proglasio trodnevnu žalost

Agencije
Preminuo jedan od najboljih srpskih studenata: Kembridž proglasio trodnevnu žalost

KEMBRIDž - Univerzitet Kembridž objavio je trodnevnu žalost povodom smrti stipendiste, studenta fizike na Triniti koledžu Mihajla Sporića (1997-2019), dobitnika brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz fizike, astronomije, matematike i drugih oblasti.

Mihajlo Sporić završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu, nosilac je Vukove diplome, Svetosavske nagrade, dobitnik zlatnih medalja na međunarodnoj Olimpijadi iz fizike u Švajcarskoj, na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji.

U Srbiji je upisao dva fakulteta, Fizički i Elektrotehnički i studirao je na Kembridžu u Velikoj Britaniji.

Sa Međunarodne olimpijade iz fizike u Cirihu, Mihajlo je donio zlatno odličje 2016. godine. Godinu dana kasnije proglašen je za Mladog heroja Srbije.

Univerzitetu Kembridž prosleđen je prijedlog da se ustanovi nagrada u čast Mihajla, studenta završne godine na odsjeku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.

Matematička gimnazija, čiji je Mihajlo bio učenik, izrazila je duboku žalost zbog ove tužne vesti.

"Duboko nas je potresla vest o preranoj smrti našeg Mihajla Sporića (maturirao 2016). Pamtićemo ga kao nekog ko je bio omiljen u društvu, vedar, pozitivan, spreman da pomogne i motiviše. Nesebično je voleo Matematičku gimnaziju i do kraja joj je bio privržen. Mihajlo, uvek ćemo te voleti!"

Mihajlo će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a sa njegovog ispraćaja umesto cvijeća sav prihod biće uplaćen Fondaciji za decu obolelu od raka Nurdor, prenosi portal "Novi Magazin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana