Ponovo odloženo pripremno ročište Darku Šariću zbog izostanka advokata

Tanjug
Ponovo odloženo pripremno ročište Darku Šariću zbog izostanka advokata

BEOGRAD - U Specijalnom sudu u Beogradu danas je za 10.april odloženo pripremno ročište pred početak suđenja organizovanoj kriminalnoj grupi Darka Šarića, čiji pripadnici se terete za krivična djela među kojima je i ubistvo.

Pripremno ročište je danas odloženo jer je odbrana tražila izuzeće postupajućeg predsjednika sudskog vijeća Dejana Terzića i predsjednika Višeg suda u Beogradu, rekao je branilac Dalibor Katančević novinarima ispred suda. 

Kako je istakao, odbrana je odlučila da traži izuzeće nakon što je sudija rekao da će razdvojiti predmet u odnosu na optužene čiji branioci danas nisu došli na suđenje. 

Katančević je rekao da je danas izostalo dosta advokata iz opravdanih razloga. 

Na pitanje da se stvara utisak da se ovaj postupak opstruiše, pošto je ovo peto odlaganje, Katančević je rekao da je to jedan ili dva odlaganja zbog bolesti branioca, ali da je suđenje bilo zakazano više dana nedeljno, dodajući da  nije moguće da advokat koji je bio bolestan dođe sledeći dan na suđenje. 

"Nikom od odbrane nije u interesu da odlaže pripremno ročište u pritvorskom predmetu, jasno vam je da to nije iz nekih razloga da odbrana opstruše predmet, naprotiv jedva čekamo da počne" zaključio je Katančević. 
         
Optuženi advokat Dejan Lazarević je na današnje suđenje došao iz kućnog pritvora pošto mu je Apelacioni sud ukinuo pritvor u petak 17. februara i odredio mu zabranu napuštanja stana uz elektronski nadzor (nanogicu).

Sa slobode se brane i Danilo Odović i Aleksandar Bošnjaković.
      Pored Šarića i Lazarevića još 13 osoba optuženo je, pored ostalog, za teško ubistvo. 

Na pripremnom ročištu, koje je zatvoreno za javnost, tužilaštvo i odbrana će predložiti sudu svoje dokaze, nakon čega će se okrivljeni izjasniti o krivici.

Nakon ovog ročišta sud će zakazati početak glavnog pretresa (suđenje),  kojem će javnost moći da prisustvuje, a okrivljeni da detaljni iznesu svoju odbranu.

Pored Šarića i Lazarevića optuženi su i  Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović,  Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić, Arsa Šarić i Duško Šarić.

Prema optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, vođa ove grupe je Darko Šarić, koji je kako se sumnja, stvorio plan djelovanja da se iz bezobzirne osvete ubije Nebojša Joksović, svjedok saradnik u krivičnom postupku koji se protiv Šarića i drugih vodio zbog krijumčarenja kokaina.

Kada u tome nisu uspjeli, Šarić je kako se sumnja, izdao nalog da se preduzmu radnje koje su bile usmjerene na diskreditaciju Joksovića da eventualno izgubi status svedoka saradnika. 

Tužilaštvo grupu tereti za krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namjenjenih za izvršenje krivičnog djela, izazivanje opšte opasnosti, lažno prijavljivanje, zloupotreba službenog položaja i krivično djelo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana