Podignuta optužnica za ''Jovanjicu II'': Optuženi Koluvija i još 8 osoba

Tanjug
Foto: MUP Srbije

BEOGRAD- Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je još jednu optužnicu protiv većinskog vlasnika poljoprivednog dobra "Jovanjica" Predraga Koluvije, kojom je obuhvaćeno još osam osoba, uhapšenih u julu ove godine u nastavku istrage u vezi sa proizvodnjom marihuane na tom imanju.

Pored Koluvuje, koji se tereti kao organizator ove grupe optuženi su i Aleksandar Tošić, Branislav Radosavljević, Radovan Bojović, Milan Kendija, Saša Vujisić, Zoran Baštovanović, Miloš Teofilović i Slaviša Milinković.

Optužnica je podnijeta Posebnom odjeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu radi potvrđivanja, rečeno je Tanjugu u tužilaštvu.

Koluvija je u pritvoru, Vujisić je u bjekstvu, a ostali optuženi se brane sa slobode.

Mediji su ranije prenijeli da su među ovim licima i pripadnici MUP-a i BIA-e.

Predrag Koluvija tereti se za udruživanje radi vršenja krivičnih djela i falsifikovanje isprave, dok mu se za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet oponih droga već sudi u drugom postupku koji je pokrenut u novembru 2019. godine.

Aleksandar Tošić optužen je za udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim djelom nedozovoljena proizovodnja i stavljane u promet opojnih droga, kao i zbog kršenja Zakona o tajnosti podata u produženom trajanju.

Branislav Radosavljević tereti se za udruživanje radi vršenja krivičnih djela u sticaju sa krivičnim djelom nedozovoljena proizovodnja i stavljanje u promet opojnih droga, kao i za neovlašćeno držanje i nošenje oružja i elspolozivnih materija.

Radovan Bojović i Milan Kendija optuženi su za udruživanje radi vršenja krivičnih djela u sticaju sa krivičnim delom nedozovoljena proizovodnja i stavljane u promet opojnih droga, a Saša Vujisić za ista ova djela, plus falsifikovanje službene isprave.

Zoran Baštovanović i Slaviša Milinković terete se za udruživanje radi vršenja krivičnih djela u sticaju sa krivičnim delom nedozovoljena proizovodnja i stavljane u promet opojnih droga, a Miloš Teofilović za ista djela, plus posebni slučajevi falsifikovanja isprave.

Svi osim Koluvije brane se sa slobode, jer im je pritvor ukinut 18. septembra.

Koluvija, kao još osam uhapšenih u novembru 2019. godine i dalje su u pritvoru i njima je u oktobru počelo suđenje.

Tužilaštvo je nakon hapšenja drugog dijela osumnjičenih, u julu saopštilo da su članovi ove organizovane kriminalne grupe od početka 2019. do 14. novembra 2019. godine vršili navedena krivična djela po nalogu organizatora - Predraga Koluivije.

Nakon hapšenja u novembru je saopšteno da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova po nalogu tužilaštva ušli na poljoprivredno dobro "Jovanjica" u blizini Stare Pazove i tamo pronašli ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane u vještačkim uslovima.

Tada je zaplijenjeno 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju, težine skoro četiri tone.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana