Počela sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji

Tanjug
Počela sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji

NjUJORK - Sjednica Savjeta bezbjednosti na kojoj se razmatra šestomjesečni izvještaj UNMIK-a o stanju na Kosovu i Metohiji, počela je danas u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Izvještaj će predstaviti šef UNMIK-a i specijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Zahir Tanin.

Beograd predstavlja ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji je pred polazak u Njujork, izrazio očekivanje da će posljednji događaji na sjeveru pokrajine biti adekvatno i objektivno predstavljeni u Izvještaju generalnog sekretara UN, budući da takvi potezi Prištine mogu dovesti do teških posljedica i destabilizacije.

Selaković će danas na Ist riveru ponoviti da Beograd nastavlja da insistira na zaštiti srpskog stanovništva na KiM i očuvanju mira i stabilnosti.

Na ovoj sjednici, prvoj koja od izbijanja pandemije nije u video formatu, Prištinu predstavlja predsjednica privremenih institucija Vjosa Osmani.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je, u najnovijem izvještaju UNMIK-a o situaciji na Kosovu i Metohiji pozdravio obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine, uz posredstvo Evropske unije i pozvao dvije strane na konstruktivan angažman i na primjenu postojećih sporazuma i sprečavanje zastoja u procesu koji traje već dugi niz godina.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana