Počela akcija uništavanja tonu teške bombe, evakuisano 1.300 ljudi

Tanjug
Počela akcija uništavanja tonu teške bombe, evakuisano 1.300 ljudi

NIŠ- Akcija neutralisanja i uništavanja avio-bombe zaostale iz NATO bombardovanja u Ulici Aleksandra Medvedeva u Nišu otpočela je nakon što je stanovništvo dijela naselja Stevan Sinđelić uspješno evakuisano, izjavio je v. d. pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić.

Čaušić je rekao da je evakuacija dijela naselja Stevan Sinđelić uspješno završena, bez ikakvih problema i u ovom momentu operativni štab izdaće naredbu za početak druge, najrazličnije faze ove akcije, neutralizaciju bombe, potom njeno utovaranje i transport na bezbednu lokaciju, gde će biti uništena.

Precizirao je da je evakuisano 1.300 ljudi, od toga 1.280 samostalno, dok je 20 smješteno u prostorije koje je obezbijedio grad Niš, a 17 je zatražilo ljekarsku pomoć koja im je omogućena, saopštio je MUP.

Načelnik Sektora za vanredne situacije je naveo da će akciju neutralizacije bombe izvesti pripadnici Odjeljenja za uništavanje eksplozivnih ostataka rata SVS i precizirao da je reč o avio-bombi MK 84, težine 1.000 kilograma, 2.000 libri kalibra, koja sadrži 430 kilograma eksplozivnog punjenja.

Čaušić je dodao da u akciji koja je počela jutros u 8.10 sati učestvuje oko 230 osoba, od kojih 144 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i gradskih službi grada Niša.

Istakavši da je reč o jednoj od najvećih bombi koja je pronađena na teritoriji  Srbije, Čaušić je rekao da će po njenoj neutralizaciji, ona pod pratnjom, uz zatvorene ulice na trasi kojom će se prevoziti, biti premještena na bezbjednu lokaciju van grada Niša, gde će biti uništena.