Počasna paljba sa Kalemegdana

Tanjug
Počasna paljba sa Kalemegdana

BEOGRAD - Gardisti Vojske Srbije izvršili su počasnu artiljerijsku paljbu na Kalemegdanu povodom Dana pobjede nad fašizmom.

Ispaljeno je deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

“Paljbi je prethodilo podizanje državne zastave i intoniranje himne, nakon čega je pročitana Naredba predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, na osnovu koje su pripadnici Garde izvršili počasnu paljbu”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Počasnoj paljbi je prisustvovao ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji je poručio da se nikada ne smiju zaboraviti sve kćeri i sinovi Srbije koji su dali svoje živote da bi izvojevali slobodu.

“Počasnom artiljerijskom paljbom započeli smo obeležavanje velikog praznika za našu zemlju. Dan pobede je dan kada se sećamo svih kćeri i sinova naše zemlje koji su dali svoje živote ili su ih ponudili na oltar otadžbine da bi izvojevali ono najvažnije slobodu, bezbednost i normalan život”, rekao je Stefanović.

Počasnoj paljbi prisustvovao je i komandant Garde general-major Milomir Todorović.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se u znak sjećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Njemačke okončan Drugi svjetski rat u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana