Petru Petkoviću zabranjeno da posjeti Kosmet

Tanjug
Petru Petkoviću zabranjeno da posjeti Kosmet

BEOGRAD - Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću zabranjeno je da danas posjeti KiM, saznaje Tanjug.

Petković je danas, na Krstovdan, trebalo da otvori trg nevino stradaloj braći Milić u Kosovskoj Mitrovici i posjeti napadnutog srpskog mladića Nemanju Mitrovića u bolnici.

To je deveta posjeta koja je Petkoviću zabranjena od početka prošle godine.

Petković: Neće nam Kurti zabranjivati da pomažemo narodu na KiM

Direktor kancelarije Petar Petković izjavio je danas, nakon što mu je ponovo zabranjen ulazak na teritoriju KiM, deveti put za redom, da neće odustati od posjeta i da mu Priština neće zabranjivati da pomaže srpskom narodu na KiM.

Petković je naglasio da Priština koja mu zabranjuje da uđe na KiM najdirektnije gazi i krši sporazum o zvaničnim posetama.

"Posetu sam na vreme najavio i u skladu sa svim procedurama. Jasno je da Priština ne želi normalizaciju odnosa kada mi kao glavnom pregovaraču Beograda, ne dozvoljavaju ulazak na KiM. Jasno je da Priština ne želi nastavak dogovora sa Beogradom", izjavio je Petković za TV Most.

Direktor Kancelarije za KiM je tim povodom upitao da li je Kurtiju zasmetalo što je danas planirao da pojseti Nemanju Mitrovića, kojeg su nožem napali i povrijedili Albanci.

"Da li Kurti misli da to što se desilo tom mladiću može da se sakrije, pa ne može, kao ni stotine incidenata i napada koji se svakodnevno dešavaju, na sve što je srpsko, na imovinu SPC,... Da li je Aljbin Kurti mislio da će mojom zabranom ulaska zabraniti i otvaranje Trga braće Milić, nece, Trg će biti otvoren u Kosovskoj Mitrovici na velelepan nacin", kazao je on.

Petković je posetio da su braća Milić blizanci koji su stradali kao pripadnici Vojske Jugoslavije boreći se za Kosovo i Metohiju.

Petkovic je rekao da je za danas planirao i razgovor sa srpskim narodom o bezbjednosti i drugim problemima.

"Kurti ovakvim ponašanjem šalje poruku da ne želi da razgovara već želi tenzije, želi da izazove sukobe i destabilizaciju na KiM", naveo je Petković.

Prema njegovim riječima, to što grade baze i vrše upad sa tzv. pripadnicima KBS, a nemaju prava to da rade, jer krše sporazum iz 2013. godine, sve su to pokazatelji da Kurti želi sukobe na ovim prostorima.

Direktor Kancelarije za KiM kaže da ono što treba da bude normalno i izraz dobre volje i dijaloga Kurti ne prihvata.

Petković naglašava da neće odustati od dolaska na KiM, jer ne odustaje od borbe i potrebe da bude sa svojim narodom.

On je napomenuo da vidimo na koji se način predsjednik Aleksandar Vučic bori za mir na prostoru KiM i Zapadnog Balkana.

Peković kaže da Kancelarija za KiM ima dosta projekata za pomoć svom narodu.

On upozorava i da je Kurti taj koji će zapaliti bure baruta na Balkanu.

"Današnja zabrana ulaska je nečuvena i to je pokazatelj koliko je Priština nervozna, i koliko nema takta za sve ono što radi. Više i ne kriju da krše sve sporazume i pokazuju da ne želi dogovore", naeo je Petković.

Prema njegovim riječima, današnjim činom Prištine Kurti pokazuje da ne želi mir.

"Za razliku od predsednika Vučića, Kurti govori kako ce Beograd da napadne Kosovo i ugrozi region. To se neće desiti. Kurti je taj koji će zapaliti bure baruta ovde na Zapadnom Balkanu. Mi nikada nećemo odustati od našeg naroda na KiM", poručio je Petar Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana