Petković: Kurtijevi specijalci čine sve da agresora predstave kao žrtvu

Srna
Petković: Kurtijevi specijalci čine sve da agresora predstave kao žrtvu

PRIŠTINA - Direktor Kancelarije ZA Kosovo i Metohiju u pivremenoj Vladi Srbije Petar Petković izjavio je da je osvjedočeni ekstremista Aljbin Kurti ponovo danas potvrdio da je spreman da za šaku glasova na predstojećim izborima izazove ozbiljne incidente na Kosovu i Metohiji.

“Samo zahvaljujući odgovornim, mirnim i staloženim reakcijama srpskog naroda, mi danas nemamo incidente na prelazima, jer Kurtijevi specijalci čine sve da agresora predstave kao žrtvu”, naveo je Petković.

Petković smatra da je Kurti jedini odgovoran za krizu na sjeveru pokrajine do koje je doveo jednostranim akcijama i kršenjem Briselskog sporazuma s ciljem da pred lokalne izbore 17. oktobra sakrije iza snajpera i suzavca katastrofalne učinke svoje vlasti, među kojima je i više od 100 incidenata i napada na Srbe od početka godine.

Umjesto da poštuje sporazum, Priština je godinu dana prije roka, istakao je Petković, jednostrano ukinula važenje statusno neutralnih tablica samo da bi izazvala incidente i napad na srpski narod i Beograd.

On je istakao da se spremnost na dijalog ne pokazuje dugim cijevima, snajperima i oklopnim vozilima, uz napomenu da je Beograd uvijek spreman za dijalog i razgovor.

Prema njegovim riječima, razgovor sada ne može da se odvija dok traje ogoljena primjene sile specijalnih jedinica ROSU na sjeveru pokrajine i dok Priština zabranjuje i skida srpske registarske tablice, gazeći i iskrivljeno tumačeći dijelove sporazuma.

Kurti je danas iz Skoplja poručio da je Srbija odgovorna za desetabilizaciju situacije na sjeveru Kosovu i poručio da će ROSU ostati na administrativnim prelazima sve dok je to potrebno.

On je povodom incidenata u Zubinom Potoku i Zvečanu zakazao i hitnu sjednicu “nacionalnog savjeta za bezbjednost”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana