Petković: Kurti opet izaziva krizu novom uzurpacijom srpske zemlje

Tanjug
Petković: Kurti opet izaziva krizu novom uzurpacijom srpske zemlje

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti „danas sa teškom mehanizacijom i specijalnom policijom započeo nelegalne radove na srpskoj zemlji u u selima Dren i Lešak u opštini Leposavić“, a zemlju je, tvrdi, „bespravno uzurpirao 16. januara nekakvom jednostranom odlukom o eksproprijaciji“.

-U zaseoku Zaselje jutros su Kurtijevi predstavnici započeli radove na proširenju puta koji od magistralnog puta vodi do vrha brda koje je nelegalnom ekproprijacijom obuhvaćeno - naveo je Petković dodajući da je o toj novoj uzurpaciji srpske zemlje na sjeveru Kosova i Metohije jutros obavijestio i sve međunarodne predstavnike i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka.

Kaže da je jasno zahtijevao da međunarodni predstavnici zaustave nove jednostrane poteze Kurtija na sjeveru i protivpravne radove u opštini Leposavić "kojima se oduzima zemlja srpskih domaćina i planira rušenje čak i srpskog groblja, zarad izgradnje nove nelegalne policijske baze".

Petković kaže i da je „odluku o nelegalnoj eksproprijaciji Priština donela sa jasnom namerom Kurtija da izazove nove tenzije i krizu na terenu“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana