Petković: EU da se odredi prema prijetnji o stvaranju “Velike Albanije”

Srna
Petković: EU da se odredi prema prijetnji o stvaranju “Velike Albanije”

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Vlade Srbije Petar Petković poručio je danas da je neophodno da se EU odredi prema najnovijim prijetnjama Prištine o stvaranju “Velike Albanije”.

Petković je istakao da Brisel, Vašington i drugi centir moći ne smiju ostati nijemi na zveckanje oružjem i prijetnje o stvaranju “Velike Albanije” - vještačke i etnički očišćene tvorevine opasne po mir i stabilnost na cijelom Balkanu.

On je istakao da su najnovije prijetnje o stvaranju “Velike Albanije”, ukoliko Srbija ne prizna takozvano Kosovo, na tragu “jalovih Haradinajevih nadanja” da će taksama od 100 odsto natjerati Beograd na priznanje, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Petković je istakao da je poznato da još od vremena Prizrenske lige postoji ideja o stvaranju takozvane “Velike Albanije”, tako da nema potrebe da se bilo ko u Prištini pravi i pravda da je na ovu ideju došao zbog navodne pasivnosti Brisela.

“Svako odsustvo reakcije na ovako opasne namere, može se shvatiti i kao prećutno slaganje. Zbog toga je neophodno da se EU prema ovakvim istupima iz Prištine jasno i nedvosmisleno odredi”, poručio je Petković.

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da se zalaže za referendum za ujedinjenje s Albanijom, ako takozvano Kosovo ostane neučlanjeno i neintegrisano u EU i druge organizacije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana