Patrijarh srpski čestitao Dan krštenja Rusije

Srna
Patrijarh srpski čestitao Dan krštenja Rusije

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije čestitao je mitropolitu kijevskom i sve Ukrajine Onufriju praznik Svetog kneza Vladimira i 1033 godine od krštenja Rusije, uz želju da mu Gospod da snagu da i dalje služi Crkvi i njenom narodu.

On je posebno zahvalio za pomoć i ljubav iskazanu prema srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/, koja je posvjedočena dolaskom u Crnu Goru kao dio SPC "koji je bio, a i još je izložen sličnim, veoma opasnim, iskušenjima".

"Tamo ste se, zajedno sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem molili za jedinstvo crkve i predvodili litiju koja je učinila da i mi pravoslavni Srbi, kao i narod Ukrajine, budemo u svetu prepoznati po vernosti Hristu, po hrabrom odupiranju iskušenjima koja knez ovoga sveta stavlja pred nas", poručio je patrijarh Porfirije, prenosi radio "Slovo ljubve".

Pozdravnu besjedu i čestitku patrijarha srpskog Porfirija pročitao je nakon toržestvene Svete arhijerejske liturgije u Kijevsko pečerskoj lavri episkop toplički Jerotej, koji je jedan od članova delegacije SPC koja, po blagoslovu Svetog arhijerejskog sinoda SPC boravi u Kijevu od ponedjeljka, 26. jula, povodom obilježavanja 1033 godine od krštenja Rusije i praznika Svetog kneza Vladimira Kijevskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana