Patrijarh Porfirije: Sveti Sava je razumeo reč Hristovu

Srna
Patrijarh Porfirije: Sveti Sava je razumeo reč Hristovu

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je da je Sveti Sava, utemeljivač Srpske pravoslavne crkve (SPC), razumio riječ Hristovu - da je Hristos smisao, put, istina i život.

- Sveti Sava je najveći među nama zbog toga što je razumeo reč Hristovu. Pre svega zbog toga što je postao svetitelj Hristov, Sveti Sava je i prosvetitelj našeg naroda. On je najveći po tome što je u našem narodu utemeljio pravoslavnu veru, veru u Hrista, veru u trojedinog Boga - naglasio je patrijarh Porfirije, koji se obratio večeras srpskom narodu povodom Dana Svetog Save.

Njegova svetost je naveo da je Sveti Sava u svom svetiteljskom liku objedinio službu sveštenika i monaha, bogoslova i diplomate, književnika i filozofa, isposnika i neimara.

Patrijarh Porfirije je u objavi na “Instagramu” dodao da se danas proslavlja prvi srpski asrhiepiskop i duhovni otac srpskog roda.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetoga Savu, utemeljivača Srpske crkve, države i školstva. Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana