Odložen početak suđenja za majske nerede u Beton hali

Tanjug
Foto: Agencije

BEOGRAD - Pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu danas je za 6. oktobar odloženo suđenje desetorici optuženih za nasilničko ponašanje i nerede koje su, kako se sumnja, izazvali 22. maja uveče u Beton hali, nakon proslave šampionske titule FK Crvena Zvijezda na Savskom šetalištu.

Do odlaganja je došlo zbog bolesti postupajućeg sudije ali i zbog izostanka trojice optuženih koji nisu uredno pozvani.

Svi optuženi se terete za krivično dijelo nasilničko ponašanje i brane se sa slobode, pošto im je pritvor ukinut nakon podizanja optužnice, 10. juna. Optužnim prijedlogom Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu traži da se svi optuženi proglase krivima i da sud osudi V.J. na kaznu od godinu i po dana zatvora, a U.S, N.N, J.V, M.P, J.P, S.P, F.M, N.R, I.Š na godinu dana zatvora.

Oni su optuženi jer su u grupi i zajedno sa više NN lica, 22. maja, nakon proslave šampionske titule FK Crvena Zvijezda kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada navijača, ušli u baštu restorana „Lafayette" u kome se nalazilo oko 400 gostiju, od čega oko 250 u bašti, gdje su drskim i bezobzirnim ponašanjem "izazvali strah i ozbiljne posljedice po spokojstvo velikog broja prisutnih gostiju i zaposlenih radnika restorana", navodi tužilaštvo.

Tu su, kako dodaje tužilaštvo, uz buku i viku uzimali čaše i flaše sa stolova i razbijali ih od pod, prevrtali i lomili inventar, stolove i stolice, što su činili i u pravcu gostiju i zaposlenih, usled čega je nastao metež među gostima koji su u strahu i u trku napuštali baštu restorana uz vrisku i plač i tražeći zaklon bježali u zatvoreni dio i kuhinju restorana, plašeći se za svoju bezbjednost.

Neki od njih su bili povrijeđeni, sa posjekotinama. Neposredno nakon ovog događaja, policija je u saradnji sa Prvim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu uhapsila 109 punoljetnih osoba koja su pravila nerede na Savskom šetalištu. Pomenutih 10 je optuženo za krivično djelo, a njih protiv 99 su pokrenuti prekršajni postupci zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana