Novinari spriječeni da izvještavaju o skrnavljenju crkve u Babinom Mostu kod Obilića

Srna
Novinari spriječeni da izvještavaju o skrnavljenju crkve u Babinom Mostu kod Obilića

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je od Euleksa, OEBS-a i prištinskih institucija da pokrenu istragu zbog nezakonitog i diskriminatornog ponašanja Kosovske policije, koja je juče novinarskim ekipama zabranila da izvještavaju o skrnavljenju pravoslavne crkve u Babinom Mostu kod Obilića.

- Policajci, koji su bili u dvorištu crkve, izbacivali su novinarske ekipe koje su dolazile tokom višesatne istrage koja je sprovođena unutar i oko crkve, uz obrazloženje da ih je zabranjeno snimati. Prvo je izbačena ekipa "Glasa Amerike" i Radio-televizije "KiM", a onda i ostale redakcije i dopisnici - navedeno je u saopštenju UNS-a.

Iz ovog udruženja ističu da su, poslije nekoliko časova uviđaja, na lice mjesta stigli službenici Ministarstva za zajednice i povratak samoproglašenog Kosova, koji nisu poznati novinarskim ekipama, a kojima je dozvoljeno da fotografišu rad policajaca i da o tome obavijeste javnost.

Iz UNS-a ocjenjuju da su pripadnici Kosovske policije grubo prekršili zakon, diskriminišući novinare i medijske radnike, te izražavaju bojazan da policija jučerašnjim ponašanjem i odnosom prema novinarima prikriva ili prećutkuje informacije o skrnavljenju crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana