Mugoša: Crna Gora sutra otvara granicu sa Srbijom

Srna
Mugoša: Crna Gora sutra otvara granicu sa Srbijom

PODGORICA - Crna Gora od sutra će otvoriti granicu sa Srbijom, izjavio je direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

Crna Gora otvoriće i granicu sa Sjevernom Makedonijom, dok je ranije otvorena sa BiH, Albanijom i samoproglašenim Kosovo, a za ulazak u Crnu Goru za državljane svih ovih zemalja  biće potreban negativan PCR ili serološki test ELISA.

Prema Mugošinim riječima, odlučeno je da se granice otvore na zahtjev turističke privrede.

- Vidimo da se situacija sa Srbijom poboljšava, što znači da se izjednačava kriva - rekao je Mugoša.

On je naveo da je u ovoj fazi i dalje visoka lokalna transmisija, ali je potpuno kontrolisana.

- U fazi smo poravnavanja krive, očekujemo da se spušta niže. Situacija je odraz našeg ponašanja. Svi zajedno se ne ponašamo dovoljno odgovorno jer imamo 50 do 60 slučajeva dnevno iako mnogo testiramo, oko 450 u prosjeku - rekao je Mugoša.

S obzirom na to da se bliže izbori 30. avgusta, Mugoša je za televiziju "Vijesti" izjavio da ne očekuje bilo kakav rizik od povećanja broja oboljelih.

- Ako poštujemo mjere - nošenje maski, distancu, onda izbori nemaju velikog uticaja niti će biti razlog za veće obolijevanje ljudi - smatra Mugoša.

On je rekao da će do kraja sljedeće sedmice imati konkretne preporuke za otvaranje škola, a da će vrtići sigurno početi sa radom od septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana