Maturanti iz Zvečana posljednji dan škole obilježili ispred bodljikave žice (FOTO,VIDEO)

GS
Maturanti iz Zvečana
Foto: Tanjug | Maturanti iz Zvečana

ZVEČAN - Maturanti Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Zvečana obilježavaju posljednji dan škole. Oni su s velikim transparentom "Zvečan je vječan" došli pred opštinu.

Na ovaj način željeli da ukažu da nemaju djetinjstvo kao njihovi vršnjaci, da ne mogu i škole kao sva ostala djeca niti da proslave maturu, jer je život u Zvečanu stao otkako su specijalci takozvane policije Kosova i  gradonačelnici Albanci zauzeli nasilno ovu i ostale srpske opštine.

;

Maturanti su sa srpskom trobojkom i šajkačom su pred bodljikavom žicom recitovali riječi "Prkosne pesme" Dobrice Erića sa stihovima: “Kriv sam što jesam, a treba da nisam. Kriv sam odavno što stojim uspravno i gledam u nebo, umjesto u travu. Kriv sam što se drznuh protiv krivde, kriv sam što opet slavim svoju krsnu slavu!".

Prethodno su obišli i crkvu Svetog Đorđa u Zvečanu odakle su krenuli pred svoju opštinu.

Srbi sa sjevera KiM već deseti dan protestuju zbog postavljanja albanskih gradonačelnika u četiri srpske opštine.

Maturski ispit onemogućen

Školski pedagog srednje škole u Zvečanu Suzana Aleksić, izrazila je zabrinutost zbog izazova sa kojim se njihova škola susrela prilikom organizacije maturskog ispita.

Zbog sprečenosti da koriste svoju zgradu za održavanje ispita, škola je bila primorana da koristi prostorije osnovne škole.

-Jako nam je teško, prvo, da se oranizujemo, zato što smo morali sav materijal da prebacimo iz naše škole u osnovnu školu. Jer vidite kakva je situacija, nije nam dozvoljen pristup sa učenicima, nego dozvoljavaju samo po jedan, eventualno dvoje od nas uđe u školu i da iznesemo ono što nam je potrebno - izjavila je Aleksić.

Aleksić je takođe izrazila duboku zabrinutost zbog teškog stanja u kojem se nalaze učenici. Primetila je da su deca veoma razočarana i tužna, te se nada da ova situacija neće imati negativan uticaj na današnji ispit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana