Lazanski: Posjeta Lavrova Beogradu govori o odličnim odnosima sa Moskvom

Srna
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski ocijenio je da predstojeća posjeta ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji govori da su odnosi Beograda i Moskve odlični i da imaju kontinuitet.

"Dobro je što Lavrov dolazi u Beograd. Ovo je već druga njegova poseta ove godine", rekao je Lazanski.

Govoreći o najavljenoj, pa odgođenoj posjeti predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, Lazanski je istakao da datum posjete nije ni bio preciziran, te podsjetio da je Putin u protekle tri-četiri godine tri puta bio u Srbiji.

Kada je riječ o otvaranju kancelarije ruskog Ministarstva odbrane u Srbiji, Lazanski je objasnio da je ona dio vojno-tehničke saradnje i da na to ne gleda kao balans sa kancelarijom NATO-a.

"Ako bi tako gledali, to bi onda trebalo biti kancelarija Organizacije za kolektivnu bezbednost i saradnju /ODKB/. Po strukturi i integrativnim procesima ODKB nikada nije bio na tom nivou kao NATO. NATO je mnogo čvršća vojno-politička organizacija. Kancelarija ODKB bi bio pandan kancelariji NATO, ali ovo nije", rekao je Lazanski za Televiziju "Pink".

On je naglasio da Srbija ima "krupne borbene sisteme sovjetskog i ruskog porijekla" i da se postavila potreba da budu prisutni ruski tehnički stručnjaci, oficiri, inžinjeri koji mogu tu tehniku da održavaju, da vide u kakvom je stanju i eventualno da daju savjete srpskim stručnjacima.

"Potpuno je normalno da se otvori ta kancelarija", zaključio je Lazanski.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana